… Avstraliji, je pokazala, da redna uporaba sredstev za zaščito pred UV sevanjem zmanjša znake staranja kože za kar 24 %. V raziskavi so sodelovali 903 naključno izbrani odrasli, mlajši od 55 let. Namen raziskave je bilo ugotoviti, v kolikšni meri redna uporaba izdelkov z UV zaščito upočasni fotostaranje kože.


Foto: blog.smu.edu

Tako so sodelujoče razdelili v 4 skupine; prva skupina je morala vsak dan uporabljati izdelke za zaščito pred UV sevanjem in uživati beta karoten; druga skupina vsak dan UV zaščito in placebo; tretja skupina UV zaščito po lastni presoji (ne nujno vsak dan) in beta karoten ter četrta UV zaščito po lastni presoji in placebo. Skupini, ki sta morali uporabljati UV zaščito vsak dan, sta uporabljali ZF 15, ki sta ga morali nanesti na vse nepokrite predele telesa (obraz, vrat, roke …) vsak dan, po kopanju, povečanem znojenju in dlje časa trajajočem izpostavljanju UV sevanju. Sodelujoče so raziskovalci pri tem početju spremljali kar 4,5 let, nato so s posebnimi mikroskopi preverili znake poškodb kože.

Brez znakov staranja za vsakodnevne uporabnike UV zaščite

Fotografije, opravljene z mikroskopom, so jasno pokazale, da skupina, ki je uporabljala UV zaščito vsak dan, ni imela opaznih znakov poškodb in staranja kože, poleg tega pa je bila koža v primerjavi s skupino, ki je uporabljala UV zaščito po lastni presoji (ne vsak dan), postarana za 24 % manj.

V zvezi z uživanjem prehranskega dopolnila beta karoten, za katerega je leta veljalo, da kožo od znotraj ščiti pred UV sevanjem, so raziskovalci ugotovili, da le-to ni imelo učinka na zaviranje nastajanja poškodb in staranja kože. Poleg tega pa so novejše raziskave pokazale, da pred poškodbami kože, ki jih povzroča UV sevanje, najbolj zanesljivo ščiti prehransko dopolnilo astaksantin.

Ali veste, kako se ustrezno zaščititi pred škodljvim UV sevanjem?

Preberite si naslednje članke:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj