A vseeno imata precej podobnosti: obje vnašamo v svoje telo; oboje nam daje prijetne občutke; in mnogi se pri obojem težko ustavijo. Saj veste: tisto, ko si rečemo ‘samo eno vrstico čokolade bom’, pa še sami ne vemo kdaj nam ostane zgolj razen ovitek?

O tem je bilo narejenih že mnogo raziskav, a zadnja je odkrila razlog za te podobnosti. Izkazalo se je, da nas junk prehrana dobesedno ‘zadene’ s hitrostjo in na način, kot nam to naredijo droge.

Pizza vs. kumare

V raziskavi so raziskovalci z oddelka za psihologijo univerze Michigan in centra za raziskovanje debelosti New York Obesity Research Center, udeležencem kazali serijo fotografij: npr. pizze poleg kumar ter ugotavljali, s katerimi so imeli udeleženci ‘probleme’. Problem je pomenilo pravočasno nehati jesti ali se odpovedati določeni hrani, kar so znaki odvisnosti.

Na koncu raziskave so primerjali vso hrano na seznamu 35 različnih živil, pri čemer so bila ta razdeljena v 4 kategorije: hrana, polna maščob in sladkorja oz. ogljikovih hidratov (npr. čokolada, pomfrit); hrana, polna maščob, a brez hidratov (sir, slanina); hrana, polna hidratov a brez maščob (sladkane pijače, preste); ali hrana z malo hidrati in maščobami (brokoli, piščanec).

PREBERITE TUDI: Hitra (junk) hrana povzroča odvisnost

Udeleženci so za hrano, ki so se ji najtežje uprli, v veliki večini izbrali najbolj procesirano, spremenjeno in škodljivo, torej z največ hidrati in maščobami. Najhuje je bilo z živili kot so čokolada, pica, sladoled, piškoti, razni burgerji in pomfrit.

Povezava z drogami

Tovrstna hrana se praviloma zaužije v večjih količinah in se hitro absorbira, kar povzroča hude poskoke sladkorja v krvi (to povzročijo ogljikovi hidrati, zato niso primerni za prekomerno uživanje, sploh pa ne za hujšanje). Taka hrana je procesirana, da ne vsebuje vlaknin ali dosti beljakovin, temveč ima dodano polno (nezdravih) maščob in sladkorja oz. hidratov, kar zelo ustreza našim ‘cravingom’. Enako je z drogami: listi, iz katerih pridelujejo kokain, ljudem niso nič kaj mikavni – kokain pa hitro povzroči odvisnost. In tako tudi pust pečen piščanec ni tako mikaven kot ocvrt.

V ZDA je sicer predebelih ali celo morbidno debelih kar tri četrt ljudi; predvidevajo, da bo leta 2030 ta številka dosegla še 85 odstotkov. Ostale ‘razvite’ države pa jim pridno sledijo, vključno s Slovenijo. Ta nevarnost bo mora pripeljala do sprememb zakonodaje, kar se tiče oglaševanja procesirane hrane, sploh otrokom. Raziskovalci so dejali: “Če se določena hrana obnaša kot droga, zakaj je ne bi tako tudi obravnavali?”

PREBERITE TUDI: ‘Junk’ hrana povzroči izgubo želje po zdravi prehrani

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj