Z lasmi, tem našim naglavnim okrasjem, ženske pogosto nismo zadovoljne. Ravnolaska sanja o tem, da bi se ji lasje manj mastili in imeli več volumna; ženska s kodri želi, da bi njeni lasje imeli zdrav sijaj in da ne bi bili tako neukrotljivi. Pa si poglejmo, kako je las sploh sestavljen, kaj loči ravne lase od skodranih in kako najbolje skrbeti za svoje lase in iz njih potegniti tisto najboljše.

Las ima v vzdolžnem prerezu tri strukture: sredico ali medulo, ki je sestavljena iz prostih celic in medceličnih prostorov, skorjo ali korteks, ki vsebuje na gosto spakiran keratin in povrhnjico, kjer je le ena plast celic, te pa so naložene ena vrh druge kot strešniki.
Keratin je beljakovina, ki vsebuje velik delež najmanjše aminokisline glicina; poleg te aminokisline vsebuje tudi veliko alanina in cisteina. Prav cistein omogoča tvorbo disulfidnih vezi (mostičkov med dvema atomoma žvepla), ki keratinu dajejo trdnost. Odbijajoči, močni in značilni vonj požganih las je tako posledica žveplovih spojin, ki se sproščajo ob tem.

lasna_struktura 

Ali tudi vi spadate med tiste ljudi, ki imajo sijoče ravne lase, pa bi si želeli goste kodre ali obratno? Oglejmo si razlike med ravnimi in skodranimi lasmi na nivoju anatomije. Zapis za to, kakšne lase imamo, nosimo v svoji DNK, na stopnjo skodranosti lasu pa vpliva zgradba beljakovin v samem lasu. Če bi pogledali prečni presek ravnega lasu, bi videli, da je ta popolnoma okrogel, medtem ko je prečni prerez skodranega lasu ovalen (pri valovitih laseh) pa vse do spiralast ali že skorajda podoben ravni črti (pri zelo močno skodranih laseh, npr. pri Afričanih). Razlike so tudi na nivoju povrhnjice, ki je pri ravnih laseh bolj gladka, ker so celice v njej bolj položno položene ena vrh druge. Zato so lasje bolj gladki in en ob drugem lepo drsijo ter se redko vozlajo. Pri skodranih laseh pa so celice v povrhnjici bolj pravokotne na os lasu, zaradi česar je profil lasu manj gladek, med lasmi je več trenja, kar ustvarja volumen, pa tudi vozličke, ‘frizz’ in na splošno manj ‘ubogljive’ lase.

frizzy_lasje 

Ne glede na vse, ravnosti ali skodranosti svojih las ne moremo dokončno spremeniti z nobenim posegom ne pripravkom. Lahko pa to kvaliteto spremenimo začasno, to je z ravnanjem ali likanjem oziroma z navijanjem ali kodranjem las z navijalkami ali figarojem. Noben od navedenih postopkov ne bo vplival na samo strukturo lasu, temveč le na ‘zloženost’ celic ‘strešnikov’ v povrhnjici lasu. To je tudi razlog, da bodo lasje ob prvem umivanju spet zavzeli tisto obliko, ki jim je najbolj naravna. Drugače pa je pri postopkih, ki jih izvajajo frizerji in vključujejo tudi nanašanje določenih kemičnih snovi na lase. Tak primer je trajna ondulacija, ki je sicer precej izgubila na priljubljenosti, čeprav jo imajo starejše generacije žensk še vedno zelo rade. Tam se lase premaže s posebno formulacijo, ki vsebuje snovi, ki porušijo strukturo beljakovin v laseh, npr. disulfidne mostičke med posameznimi aminokislinami v keratinu. Ker se lase istočasno navije na navijalke, postopek pa se še ojača in pospeši pod vplivom toplote, je rezultat valovitost las, ki traja nekaj tednov. Ni potrebno posebej poudarjati, da tak postopek v svoji osnovi temelji na poškodbi lasu, zaradi česar so trajnani lasje bolj ali manj poškodovani in kaj kmalu tako tudi izgledajo. Podoben postopek z uporabo kemičnih snovi, le za ravnanje las, se uporablja pri zelo skodranih laseh, še posebno priljubljen pa je pri Afroameričankah. Trajno je torej kvaliteto las mogoče spremeniti le s kemijskimi postopki oziroma s postopki, ki kombinirajo kemijski in mehanski pristop. Kar se tiče domačega stiliranja las, pa nam še vedno preostane likanje las s t.i. likalnikom ali navijanje na t.i. figaro, oba pa delujeta po principu glajenja lasne povrhnjice, kar las zravna in naredi bolj gladek ter sijoč, v primeru figaroja pa se tako zglajen las še oblikuje v kodre oziroma spirale. 

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj