Tudi redna rekreacija in umirjanje z dihanjem vam nista tuji. Pa vendar se vam zdi, da vam vseeno še nekaj manjka. Le kaj bi lahko v dandanašnjem stresnem načinu življenja lahko naredili, da bi se počutili kar se da umirjeno in uravnoteženo?

Kaj pa ko bi ne le še malce bolj ozelenili svoj dom, ampak izbrali tudi prave rastline, ki imajo sproščujoče delovanje? Predstavljamo vam 7 najboljših rastlin za ljudi pod stresom.

PREBERITE TUDI: 5+ razlogov, zakaj bi morali redno hoditi bosi

Sivka

Pomirjajoče delovanje sivke je vsesplošno znano. Za umirjanje in proti depresiji se uporablja že tisočletja. Raziskava je pokazala celo, da upočasni srčni utrip v stresnih situacijah, s čimer se umirimo.

Jasmin

Jasmin ni le lep in božansko dišeč, ampak je raziskava, objavljena v Journal of Biological Chemistry, pokazala, da deluje tako pomirjajoče kot pomirjevala na živčni sistem. Ko so z aromo jasmina odišavili kletko nastresiranih miši, so te postale povsem umirjene.

Poprova meta

Meto je fino imeti vedno pri roki za uporabo v kuhinji in pri pripravi smoothiejev, koktejlov in limonad. A prijetna in osvežujoča aroma ni vse, kar ponuja meta; deluje namreč tudi proti stresu in pomaga pri zbranosti.

PREBERITE TUDI: Preprost način, kako očistiti zrak v svojem domu

Aloe vera

Zdravilni učinki uživanja in nanašanja aloe vere na kožo so znani, a rastlina aloe vera tudi isti zrak in celo odstranjuje kancerogene snovi in zraka in vanj sprošča kisik. Tako nam omogoči boljši spanec. Nedavno opravljena študija pa je pokazala, da tudi ublaži depresivno počutje.

Taščin jezik

Po podatkih študije, ki so jo opravili v NASI, ta preprosta in trdoživa rastlina tekom noči zrak (o)čisti kar 170 strupov ter vanj sprosti ogromno kisika. To vpliva na nas tako, da imamo več energije, manj glavobolov in lažje in bolje dihamo (in spimo).

Bazilika

Bazilika vsebuje veliko linaloola, za katerega so japonski znanstveniki ugotovili, da vpliva na izražanje več sto genov, ki so preveč aktivni, ko smo pod stresom. Super, kaj?

Palma Areka

Ta ljubka mala palma, ki nas spominja na morje in dopust, je delavec težke kategorije: iz zraka odstranjuje strupe kot so formaldehid trikloroetilen in benzen. In če dihamo čist zrak, to med drugim znižuje krvni tlak.

PREBERITE TUDI: 6 sobnih rastlin, ki jih preprosto ne morete ubiti

Foto: pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj