Študija, ki so jo opravili leta 2019, je razburila številne vegane in vegetarijance, saj je pokazala, da rastline med umiranjem spuščajo zvoke. Raziskovalci so prvič odkrili, da so rastline sposobne slišati ali vohati; te vibracije v zraku pa bi lahko odprle novo področje v preciznem kmetijstvu, kjer bi kmetje poslušali, ali pridelkom primanjkuje vode.

Raziskovalci z univerze Tel Aviv v Izraelu so ugotovili, da rastline paradižnika in tobaka oddajajo zvoke, ko so pod stresom zaradi pomanjkanja vode ali ko je njihovo steblo prerezano. Teh zvokov ljudje ne slišimo, vendar se vibracije čutijo na bližnjih listih.

Ko primanjkuje vode, rastline paradižnika in tobaka oddajajo zvoke, ki so ljudem neslišni. To je odkril Itzhak Khait z univerze v Tel Avivu, ko je opazil, da njegov paradižnik med vsakodnevnim ciklusom, ko v vročih dneh usahne, ob mraku pa oživi, oddaja zvoke.

V študiji, ki so jo opravili na Univerzi v Missouriju, so raziskovalci ugotovili, da lahko rastline dejansko slišijo druge rastline, ki kričijo od bolečine.

V nedavni študiji, ki so jo izvedli na univerzi v Missouriju, so znanstveniki odkrili, da se frekvence nekaterih vrst gibljejo od 50 Hz pri manjših, kot so petunije in nageljni, do 20 kHz pri večjih vrstah, kot so čili paprike ali koruza. Druge rastline so lahko celo prisluškovale dogajanju, ko je druga rastlina piskala od bolečine.

Rastline, za katere smo menili, da so skoraj neslišne, imajo morda v resnici jezik, ki ga znanstveniki še vedno poskušajo razumeti.

Tako se rastline med seboj sporazumevajo z zvočnimi valovi, pri čemer ustvarjajo impulze vibracij, ki potujejo gor in dol po koreninah, da bi se lahko pogovarjale o svoji okolici. Te ugotovitve lahko spremenijo naše razmišljanje o rastlinskem kraljestvu, saj je bilo po mnenju raziskovalcev, ki so objavili to študijo, to do zdaj mišljeno kot nekaj zelo tihega. Ta nova študija je prvi primer, da so dokazali, da rastline proizvajajo zvoke.

Nova študija je pokazala, da lahko paradižnik, ki je podvržen suši, izda do 35 zvokov na uro, medtem ko jih tobak izda le 11. Ko so stebla rastlin odrezana, skupina rastlin, ki ni pod stresom, v eni uri izda manj kot en zvok.

Pri rastlinah je mogoče razlikovati med zvoki in šumom ter tako ugotoviti, pod kakšnim stresom so rastline. Raziskovalci so usposobili model strojnega učenja, ki je na podlagi intenzivnosti in pogostosti večinoma uspešno prepoznal suhost v primerjavi s poškodbami zaradi rezov. Zdi se, da na primer tobak, ki je lačen vode, proizvaja glasnejše zvoke kot rezani tobak.

Čeprav so Khait in njegovi sodelavci preučevali le rastline paradižnika in tobaka, menijo, da lahko tudi druge rastline ob stresnih razmerah oddajajo zvoke. V predhodni študiji so posneli ultrazvočne zvoke nekaj različnih sort rastlin. “Sposobnost zaznavanja vodnega stresa pri rastlinah z zvokom bo vse pomembnejša, saj se svet sooča z vse večjim pritiskom na omejene zaloge sladke vode,” je dejal soavtor študije profesor Simon Gilroy.

Zamisel, da lahko suhe rastline proizvajajo zvoke, ki bi jih lahko uporabili v preciznem kmetijstvu, se zdi uresničljiva, če snemanje teh zvokov med terenskimi študijami ne bo preveč zahtevno. Anne Visscher iz Kraljevega botaničnega vrta v Kew.

Rastline lahko ob stresu proizvajajo pokajoče zvoke, vendar se zdi, da ne vedo, kaj se dogaja. Znanstveniki menijo, da ta zvok nastane zaradi kavitacijskih mehurčkov v vodi, ki se premikajo pod pritiskom. Eden od raziskovalcev je dejal: “Kavitacija bi lahko razložila zvoke,” vendar so drugi strokovnjaki v to podvomili, saj je treba opraviti več kontrol in poskusov, preden se kaj izkaže o tem, ali so ugotovitve točne ali ne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj