… močan imunski sistem. Delujejo namreč tako, da poskrbijo za zadostno količino koristnih bakterij v črevesju, ki so izjemnega pomena za splošno zdravstveno stanje. V zadnjem času pa se kaže še povezava med probiotiki in antidepresivnim učinkovanjem.

Probiotiki delujejo kot antidepresiv

Več raziskav je že pokazalo povezavo med zdravim, ustreznim ravnovesjem mlečnokislinskih bakterij v črevesju in duševnim zdravjem, pa tudi sicer ima depresija veliko večjo povezavo z našo prehrano kot je bilo doslej priznano. Stres npr. zmanjša količino koristnih bakterij lactobacilli and bifidobacterium, to pa preprečuje absorpcijo hranil, potrebnih za dobro razpoloženje ter sproščanje stresa in anksioznosti. Probiotiki imajo tako posreden vpliv na razpoloženje in če nam jih primanjkuje, je posledica lahko depresivno počutje, ki ga potem ‘zdravijo’ z antidepresivi.

Uživanje probiotikov zmanjšuje bolečine in čustvene izpade

Zanimiva raziskava je pokazala, da tisti, ki vsak dan uživajo probiotike, manj reagirajo v predelih možganov za bolečino in močne čustvene reakcije, hkrati pa predeli možganov, kjer se sprejemajo odločitve, delujejo intenzivneje. Raziskovalci so ugotovili še, da imajo koristne bakterije v črevesju sposobnost komunicirati z več predeli možganov, kar lahko pojasni, zakaj so tisti, ki redno uživajo dovolj probiotikov, boljše razpoloženi.

Sodobna prehrana, kakršno imamo zdaj žal tudi pri nas, in ki je polna procesirane hrane, nezdravih maščob, sladkorja, mleka in mlečnih izdelkov ter pšenice, pa žal ne vsebuje tovrstnih bakterij in tudi ne spodbuja njih razmnoževanja – ravno nasprotno, spodbuja rast slabih bakterij – zato poskrbite, da vsak dan zaužijete tudi zdravju vsesplošno nujno potrebne koristne bakterije. Seveda pa tudi poskrbite, da bo vaša prehrana zdrava.

PREBERITE TUDI: S probiotiki lahko zdravite presenetljivo veliko bolezenskih stanj

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj