A vendar se na piknikih najpogosteje znajdejo same nezdrave jedi. Od čevapčičev, svinjske vratovine, ražnjičev s slanino, pleskavic s sirom, različnih sirnih pripravkov za žar, pa do kaloričnih majonez in solat za priloge. A zavedajte se, da pečeno meso na žaru, v kolikor ga prepogosto uživate, ni zdravo in lahko znatno zviša tveganje za razvoj raka na debelem črevesju, trebušni slinavki, prostati in dojkah. Pri pečenju se namreč sproščajo tri vrste nezdravih snovi: eterociklični amini (HCA), policiklični aromatični ogljikovodiki (PAH) ter končni produkti glikacije (AGE).  Izbrskali smo nekaj nasvetov, da bo vaš piknik zdrav in prav tako okusen.

PREBERITE TUDI: Recept: Piščančja prsa z zelenjavo v pečici

Ribe

Vso rdeče meso in pripravke iz mletega mesa lahko zmenjate z ribami. Ribe so odličen vir omega 3 maščobnih kislin in vitamina D. Imajo ugoden učinek na zdravje vašega srca in ožilja, pa še izredno hitro so pripravljene.

Vegetarjanska nabodala

Ražnjiče lahko zmenjate z vegetarjanskimi nabodali. Namesto koščkov mesa na paličico nanizajte bučke, tofu, papriko, čebulo in češnjev paradižnik ter na hitro specite na žaru. Presenečeni boste, kako zelo okusna so.

Previdno pri mesu

Če se kljub vsemu ne morete odpovedati mesu, izberite kakovostno, sveže in po možnosti pusto, če ne gre, odrežite vse odvečne mastne dele, ki se nahajajo na njem. Pazite tudi, da ga na žaru ne prepečete, saj ravno prepečeni deli vsebujejo največ škodljivih snovi. Izogibajte se vnaprej pripravljenim mesnim pripravkom, ki so že začinjeni, kakovost mesa pa je vprašljiva. Prav tako se izogibajte hrenovkam in podobnim klobasicam za žar, ki vsebujejo ogromno nezdravih maščobnih kislin.

Zelenjava

Zelenjava na pikniku ne sme manjkati. Na žaru lahko popečete bučke, šampinjone, cvetačo, brokoli, šparglje … Za prilogo pa naredite veliko skledo zelene solate, narežite paradižnik, papriko, zeleno, čebulo in redkev. Vso zelenjavo si naj gosti solijo po svojem okusu. Tako bodo vsi srečni.

PREBERITE TUDI: Recept: jajca, pečena v avokadu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj