… nezdrave in preveč kalorične hrane imate na zalogi, temveč vplivajo tudi drugi dejavniki, ki so veliko bolj subtilni. To, kako imate urejene omare in kako in iz kje jeste, vpliva tudi na to, kaj in koliko boste pojedli.

1. Odstranite navlako s pultov

Če imate na pultu veliko različne hrane, da 'je pri roki', jo pospravite v omare, predale, shrambo. Ugotovili so namreč, da so ženske, ki so imele hrano po pultih, tehtale 10 kilogramov več kot tiste, ki so imele pospravljeno, da ni bila na očeh in na dosegu rok; tiste, ki so imele sladkane pijače, pa kar 12 do 14 kg več. Gre za top, da če imamo na očeh in dosegu roke, pogosteje prigriznemo in popijemo.

2. Pazite se ljubkih kuhinjskih pripomočkov

Bolj privlačni kot so, bolj vas bo mikalo jih uporabiti. Tako so npr. Imetniki žlice za sladoled v obliki deklice pojedli 22 odstotkov več sladoleda kot tisti, ki so uporabljali navadno žlico.

3. Zdravo in nizkokalorično hrano postavite na mesta, da vam skoraj skoči v obraz

Ljudje smo zaradi genov prednikov, ko je bilo hrane malo in se je bilo treba namučiti, da so prišli do nje, nagnjeni k temu, da v primeru izbire raje posežemo po bolj kalorični hrani. Poleg tega rje pojemo nekaj priročnega (ploščico čokolade) namesto nekaj, kar je treba pripraviti (solata). V raziskavi so ženske, ki so morale oditi v drug prostor, da so prišle do čokolade, pojedle polovico manj kot tiste, ki so jo imele pred očmi. Enak učinek bodo imeli tudi zdravi prigrizki, zato si zapolnite kuhinjo z njimi, morebitne zaloge nezdrave in kalorične hrane pa razdajte drugim.

4. Zamenjajte krožnike, posodo, za manjšo

Sicer veste, da je dobro jesti manjše obroke, a veliko lažje vam bo to doseči, če boste jedli z manjših krožnikov. Ljudje, ki so to počeli, so pojedli kar za 22 odstotkov manj kot tisti, ki so jedli z večjih. Celo nutricionisti, ki so jedli iz večjih posodic, so pojedli za 31 odstotkov več sladoleda kot tisti, ki so jedli iz manjših.

5. Ustvarite ambient, ki zmanjšuje vaš apetit

Pritajena svetloba in blaga glasba ni le za romantične večere – pozitiven vpliv ima tudi na to, da pojemo manj in hkrati bolj uživamo ob hrani. Ravno nasproten učinek ima močna svetloba in glasna glasba. Na to, da pojemo manj, pa vpliva tudi barva posode: ko so servirali čokolado na rdečih krožnikih, so pojedli polovico manj kot na belih in modrih!

6. Jejte s pulta

To je sicer v nasprotju s tem, kar nam govorijo celo življenje – da je treba jesti sede in za mizo – a podatki govorijo svoje: ko so jedli s pulta, so tako ženske kot tudi moški pojedli 20 odstotkov manj kalorij kot če so jedli z mize.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj