… nato pa zaradi strogosti diete popustili in se vrnili na stara pota? Imamo rešitev za vas!

Gre za pravilo 80/20 ki ni dieta, temveč Paretovo načelo, ki trdi, da 80 % učinka oz. uspeha pride od 20 % vložka, zato je pomembno, da se pri poslu osredotočimo na tistih 20 odstotkov nalog, ki so najbolj pomembne. Pri prehrani pa gre za malce drugačno pravilo, ki pa prav tako deluje! Namreč 80 % naše prehrane naj bi bilo zdrave, ostalih  20 odstotkov pa lahko uživamo v hrani, ki morda ni najbolj zdrava, a nas ohranja prisebne, če se lahko tako izrazimo.

Znano je namreč, da prestroge, nepopustljive diete redkokdaj vodijo v uspeh, saj so zaradi strogosti na dolgi rok težko izvedljive. Ker nas spremlja le odpovedovanje hrani, ki jo imamo radi, in nič užitka, namreč prej ko slej popustimo in se vdamo in se vrnemo na stara pota. Zato je prav, da si kdaj tudi kako malenkost privoščimo in imamo en dan na teden tako imenovani 'dan off'. To je še zlati pomembno, če smo prešli iz zelo nezdrave in preobilne prehrane na zelo zdravo in močno zmanjšali vnos kalorij.

Tako imate 80 % časa zdravo in kalorično omejeno prehrano, s pomočjo katere hujšate, 20 % pa za užitek. Hkrati teh 20 % poskrbi, da telo ne dobi sporočila, a smo na ideti in zatorej ne preide v t. i. funkcijo varčevanja, ko shrani vsako kalorijo, ki jo pojemo, v maščobne obloge, saj ne ve, koliko časa bo 'stradanje' še trajalo in za založi za hude čase, ko bo hrane morda še manj.

Tako pa hujšajo tudi zvezdnice, med drugim prelepa in fit Jessica Alba, katere trenerka Yumi Lee je zanjo ustvarila enako pravilo: "Ne moremo biti ves čas 100 %, a lahko smo 80 % časa." Podobno je z Mirando Kerr, ki je prav tako povedala, da pravilo 80/20 dela čudeže, ko gre za njeno prehrano: brez občutka krivde uživa v nezdravi prehrani, ker je 80 % njene prehrane zdrave. Kako logično – pa tudi preprosto in učinkovito!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj