Povsem mogoče je, da ste pristali v krempljih in zobeh čustvenega vampirja.
Izraz vampir izhaja iz dejstva, da vampirji pijejo kri. Ker taki vampirji ne obstajajo več, izraz označuje tiste, ki namesto krvi pijejo vašo čustveno energijo.
 
 
Tem ljudem pravimo čustveni vampirji. Izraz je prvi uporabil klinični psiholog Albert Bernstein, avtor knjige Čustveni vampirji. Izraz je poznal splošno znan, in tako se ga sedaj poslužujejo vsi strokovnjaki. Gre pravzaprav za karikiranje osebne duševne in čustvene motnje.
 
Verjetno se bo vsak od nas našel v kakšni izmed lastnosti čustvenih vampirjev, s čimer ni nič narobe, dokler je to le majhen del naše osebnosti. Težava bi bila, če bi to v celoti določalo našo osebnost.
 
Nekateri čustveni vampirji se svoje hibe (po njihovo moči) dobro zavedajo, drugi pa so vase tako zaverovani, da niti ne opazijo, kako škodljivi so drugim. 
 
Čustveni vampirji so povsod okoli nas. Prepoznajte jih pravočasno in se jih rešite, s tem, da greste čimdlje stran od njih. Če bi se z njimi vseeno želeli soočiti, to storite pravilno. Posledice, ko pridete enkrat v stik s čustvenim vampirjem, in je ta medtem že začel kontrolirati vas in vaše življenje, so namreč lahko hude. Povsem možno je, da vas bo oropal tako moči in zaupanja, kot fizičnih materialnih dobrin. Lahko se znajdete brez premoženja, prijateljev, službe, dobre samopodobe in lahko izgubite tudi lastno moč.
 
Za okolico so torej izjemno škodljivi. Dobra novica je, da se pred njimi da zavarovati. Vseh se namreč ne morete znebiti, še posebno, če se le-ta nahaja v vaši ožji družini, kjer je odnos z njim neizogiben. Z njimi je izjemno težko ohranjati konstruktiven pogovor, zato morate imeti boljšo taktiko, za katero bo potrebno veliko truda.
 
V odnos z vami in v vašo bližino pridejo počasi, prekanjeno, pritajeno, z obilico zapeljivosti, prijaznosti, karizme, sladkih besed in dejanj. Možno je, da vas imajo v krempljih že na začetku vašega odnosa, v primeru, da je to vaš starš ali nadrejeni, kjer je njegova vloga že na začetku močnejša, vi pa podrejeni. Ker njegovih namenov ne prepoznate takoj, ste hitro ujeti v past, ki se je še sami ne zavedati, ko pa se je, je že prepozno.
 

Čustvene vampirje prepoznate po teh lastnostih: 

 
Zahtevajo vašo popolno pozornost. Želijo vašo podrejenost, veliko lažejo, manipulirajo in so zahtevni. Od vas želijo popolno predanost, vas čas, vašo pomoč, pri tem pa ne izbirajo sredstev. Če svojega ne dobijo, vas čakajo hude reakcije. Posledica tega so vaša izčrpanost, jeza in žalost.
 

Njihove reakcije, kadar jim ne ustrežete:

 • Jokanje,
 • histerični izpadi,
 • kričanje,
 • ustrahovanje,
 • ignoriranje,
 • trma.
 

Čustveni vampirji razmišljajo tako: 

Jaz nisem nor, nori so vsi drugi okoli mene.
Jaz nisem nič kriv.
Zame ne velja nobeno pravilo, zato mi pravil ni treba upoštevati.
 
 
Njihovo pravo naravo spoznate, ko se počutijo ogrožene. Znajo odlično igrati in tako prepričajo s karizmo, pametjo, šarmom in inteligenco.
 
Klinični psiholog Albert Bernstein, avtor knjige Čustveni vampirji jih je razdelil v kategorije najpogostejših tipov.
 

PREBERITE TUDI: S tem se obremenjuje veliko ljudi

 

Antisocialni vampirji

Antisocialni vampirji ljubijo vznemirjenje in ne marajo družbenih pravil. Obožujejo zabave in prezirajo dolgčas. Nimajo empatije ali sočutja, zato je njihova najprimernejša žrtev človek, ki potrebuje pomoč. Takega si najlažje izbere, da z njim lahko manipulira. Lahko so izjemno privlačni, inteligentni in z dobro karizmo. Ker so prebrisani, za svoja dejanja skoraj nikoli ne odgovarjajo. Njihovi najljubši načini zavajanja so nerealne obljube, sladke pozornosti ali pa kar direktno ustrahovanje. Želijo takojšnjo zadovoljitev svojih potreb (akcije in zabave).
 

Histrionični vampirji

Ti vampirji obožujejo odobravanje okolice in to, da jih drugi obožujejo. Živijo za pozornost. Njihov način delovanje je dobra igra, prikrivanje negativnih plati, tudi pred samim seboj. Na prvi pogled so privlačni, prijazni in prijetni, vendar potrebujejo ogromno pozornosti. Ko je ne dobijo, sledi huda reakcija, umazane igre in sladko maščevanje. Vse informacije, ki so jih o vas dobili, bodo obrnili proti vam, sebe pa prikazali kot največjega svetnika.
 

Narcistični vampirji

Ti vampirji so ljudje, ki imajo zelo velik ego. Želijo izstopati, saj običajnost zanje ni dovolj dobra. Običajno imajo probleme z dojemanjem sebe iz vidika posloven narave, saj jim je marsikatero delo pod častjo. Kadar jim pri opravljanju dela ne gre tako dobro, so prepričani, da seveda vzrok nikakor ne tiči v njih. So precej talentirani, karizmatični in dobri govorci in to so lastnosti, zaradi katerih se nove žrtve nanje kar prilepijo. Če jim kljub temu ne uspe doiseči svojega cilja, lahko padejo v globoko brezno depresije.
 

Obsesivno kompulzivni vampirji

Za njih je znano, da so prefekcionisti, ki jim največ pomeni občutek varnosti.Želijo, da se jim drugi podredijo in delujejo po njihovih pravilih. Zahtevajo čistost in strogost. Obsedeni so z nadzorom, sledenjem podrobnostim, opominjanjem napak drugih. Zaradi poglabljanja v podrobnosti so kaj hitro preobremenjeni, razlog v tem pa najdejo v drugih in ne v sebi. 
 

Paranoidni vampirji

So obsedeni z resnico. Hitro jih lahko najdete ne čelu kultov ali političnih strank. So mojstri teorij zarot. Prepričani so, da je samo njihova resnica prava in da so se vsi ostali zarotili proti njim. Sicer so pokroviteljski, posesivni in ljubosumni partnerji. So ves čas na preži.
Gre za vizionarje v večnem lovu za resnico. Vidijo tudi stvari, ki jih drugi ne, vendar vedno obstaja možnost, da resnično sploh ne obstajajo.

 

Kako se zaščititi pred njimi?

Žal vas česen ne bo ubranil pred njimi, če bi bilo to dovolj, bi bilo to čisto prelahko. Z vsemi namreč ne moreš prekiniti odnosa, še posebno, če ste v službenem odnosu, na katerega nimate vpliva ali pa bi prekinitev odnosa pomenilo vašo življenjsko ogroženost (izguba službe). Prav tako odnos težko prekinete, če kot čustvenega vampirja prepoznate nekoga od vaših bližnjih. Lahko pa se z njimi bolje spopadate.

 • Prepoznajte njihove izbruhe in jih ignorirajte.
 • Odločajte se na podlagi dejstev in ne tega, kar vam skušajo povedati.
 • Preverite vse informacije, ki vam jih podajo.
 • Predvidevajte njihove naslednje korake (glede na njihovo preteklost).
 • Ne nasedajte njihovim pihanjem na dušo.
 • Naj vas lekcije izučijo.
 • Postavite meje.
Imejte v mislih, da so čustveno povsem nezreli. Morda so oni boljši v manipuliranju in izsiljevanju, vi pa ste boljši že zato, ker ste opremljeni z znanjem o čustvenih vampirjih. Težava je, ker pridete v odnos in pogosto spoznate vampirja šele, ko se že zapletete in je prepozno. Ko to ugotovite, jim ne popuščajte in postavite svoje meje. Življenje s čustvenim vampirjem zahteva veliko energije in potrpežljivosti. Če so tega vredni, se morate odločiti sami. 
 

PREBERITE TUDI: Imate lastnosti čustveno inteligentnega človeka?

 
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj