… lahko usodno in vodi v vrsto resnih težav z nohti, svarijo strokovnjaki. To je pokazala raziskava, opravljena na univerzi Nottingham, v kateri so skušali ugotoviti zakonitosti, ki vplivajo na rast nohtov, ter osvetliti vzroke za nekatere najpogostejše težave z nohti kot so vraščeni nohti, nohti, oblikovani v ‘žlico’ in ukrivljeni nohti.

Ugotovili so, da redno oz. prepogosto krajšanje in oblikovanje konic nohtov poškoduje ravnovesje nohtov in povzroča stres celemu nohtu. To lahko tekom časa negativno vpliva na obliko nohtov in ukrivljenost nohtov ter druge resnejše težave. “Prav neverjetno je, kaj vse so nekateri ljudje pripravljeni narediti, da bi bili njihovi nohti lepi. V naši raziskavi smo ugotovili, da lepotni obsedenci, ki vsak dan oblikujejo in krajšajo svoje nohte, s tem nohtom povzročajo velik stres in neravnovesje, kar lahko vodi v vrsto resnih težav,” so povedali.

V raziskavi so se še zlasti osredotočili na vraščene palce na nogah, za katere še vedno ni prave rešitve. Ugotovili so, da ko je porušeno ravnovesje rasti nohta, ko torej noht raste prehitro ali prepočasi, se spremeni struktura na predelu, kjer se noht drži kože, stres se pojavi na območju celotnega nohta in to povzroči, da tekom časa spremeni obliko. To se lahko zgodi pri kateremkoli nohtu, a raziskave kažejo, da je pogostejše pri večjih in bolj ploščatih nohtih, zato je sedaj jasno, zakaj je vraščen skorajda vedno ravno palec. Na vraščanje pa lahko vpliva tudi slabo oz. nepravilno oblikovanje nohtov. Raziskava je bila objavljena v Physical Biology.

Zato ne pretiravajte in si urejajte nohte enkrat do največ dvakrat tedensko.

PREBERITE TUDI: 7 nasvetov za lepe nohte in negovane roke

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj