Polna je antioksidantov, vlaknin, vitaminov, mineralov in drugih koristnih rastlinskih spojin, ki lahko pomagajo izboljšati vaše splošno zdravje.

Kaj je pasijonka?

Pasijonka je plod rastline pasiflora; vrsta plezajoče trte z vpadljivimi cvetovi. Poimenovali so jo krščanski misijonarji, ki so mislili, da so njeni cvetovi podobni trnovi kroni, ki so jo položili na glavo Jezusa Kristusa ob njegovem križanju. Pasijonka izvira iz Južne in Srednje Amerike, Zahodne Indije in Avstralije.

Zdravstvene koristi pasijonke

Pasijonka je izjemno hranljiva. Je odličen vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov, zlasti antioksidantov, vitamina C in A. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in fitokemičnih snovi ima pasijonka številne koristi za zdravje, od preprečevanja bolezni do spodbujanja optimalnega zdravja. Oglejmo si nekaj najboljših lastnosti tropskega sadja in rastlinske spojine, ki to zagotavljajo.

1. Pasijonka vsebuje veliko vitamina C

Vitamin C je esencialni vitamin, kar pomeni, da ga vaše telo ne more proizvesti samo, je topen v vodi, kar pomeni, da ga ne morete shraniti – zato ga morate v zadostni količini zaužiti s prehrano. Potreben je za različne telesne funkcije, vključno z rastjo in obnovo tkiv in kosti. Vitamin C tudi izboljša absorpcijo železa in je pomemben za ohranjanje dobrega imunskega sistema.

2. Pasijonka ima nizek glikemični indeks

Glikemični indeks (GI) meri, kako hitro določena hrana zviša raven sladkorja v krvi. Pasijonka ima vrednost 30, kar je v ‘nizkem’ območju, to pomeni, da se njeni ogljikovi hidrati absorbirajo počasi. Posledično se vaš krvni sladkor dviga počasi, namesto da se dvigne hitro. Sčasoma lahko ekstremni skoki in padci krvnega sladkorja poškodujejo organe, živce in krvne žile, kar poveča tveganje za bolezni srca, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2.

3. Vsebuje veliko magnezija

Vsaka celica v vašem telesu je za delovanje odvisna od magnezija, zato je težko podcenjevati pomen tega minerala. Vključen je v več kot 300 ključnih kemičnih reakcij, od spreminjanja hrane v energijo do popravljanja DNK, nizke ravni pa so povezane s številnimi kroničnimi boleznimi.

PREBERITE TUDI: Ste že poskusili ta starodavni sadež; jagode, ki imajo okus po ananasu?PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj