Dandanes imamo v razvitih državah na voljo ogromno hrane. Pravzaprav več kot kdajkoli prej. Izbira je zares velika in raznovrstna, vendar to ne pomeni, da smo ljudje tudi zares nahranjeni. Dejansko smo (čedalje) bolj podhranjeni, saj je hrana osiromašena pravih hranil – vitaminov, mineralov, protivnetnih in antioksidativnih snovi, kar je posledica umetne pridelave in intenzivne predelave.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje vitamina D in depresija tesno povezana

Pomanjkanje ustreznih hranil vpliva na naša telesa; ne le na fizično zdravje, temveč povzroča tudi slabše psihično stanje. Ljudje tako trpijo za posledicami anksioznosti, bipolarne motnje, shizofrenije, ADHD in drugih duševnih motenj. Psihiatri in preostala ‘stroka’ pa za ‘zdravljenje’ teh bolezni predpisuje pomirjevala in antidepresive, namesto da bi iskali vzrok za vse te duševne motnje. Torej bi moral biti poudarek na povsem drugih stvareh. Vzrokov je seveda lahko več, a eden je nedvomno tudi v neustrezni prehrani.

Torej čeprav je vzrokov za duševne težave mnogo, se bomo v tem članku osredotočili na neustrezno, nezdravo prehrano in posledično pomanjkanje hranilnih snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje za optimalno delovanje. Zato bi morala obstajati nutricionistična oz. prehranska psihiatrija, ki je disciplina, ki se fokusira na uživanje hrane in prehranskih dopolnil kot pomoč in podporo za zdravljenje duševnih motenj. S tem bi odpravili tako vzrok duševnih motenj kot tudi posledice (simptome). Ampak farmacija in medicina, ki je pod njenim močnim vplivom, kaj takega seveda zavračata in še naprej priporočata antidepresive in ostala ‘zdravila’. Uporaba antidepresivov se je zadnja leta močno povečala, tako v tujini, kot v Sloveniji – skupaj z njimi pa seveda tudi stranski učinki in (pogosto nepopravljive) posledice.

PREBERITE TUDI: Depresijo lahko pozdravite (samo) naravno

Velik porast predpisovanja antidepresivov

Še posebej zaskrbljujoča je porast porabe antidepresivov med mladimi, o čemer poročajo iz ZDA, pa tudi Velike Britanije in Škotske. Na Škotskem, na primer, kar 5572 otrok, mlajših od 18 jemlje antidepresive, kar je dvakrat več kot leta 2010. To potrjuje dejstvo, da v družbi velja prepričanje, da da je depresijo zlahka ‘zdraviti’ s preprostimi ‘zdravili’, ki hitro pomagajo, čeprav vemo, da instant rešitve nikoli niso prava, sploh pa ne trajna rešitev. Nekateri se tudi izogibajo antidepresivom in terapijam zaradi socialne stigme, povezane z duševnimi motnjami, ki vodi do obsojanja, pomilovanja, diskriminacije in izključitve.

Britanski psihofarmakologist David Healy pravi, da klinične raziskave porabe antidepresivov pri mladih ljudeh kažejo, da antidepresivi nanje nimajo dobrih vplivov. Raziskave so pokazale, da antidepresivi ne odpravljajo simptomov anksioznosti in depresije, temveč jih lahko še poslabšajo. Še več: antidepresivi so celo povzročili, da so otroci in ljudje čutili samomorilska nagnjenja. Prav tako Healy opozarja na problematiko jemanja antibiotikov pri odraslih. Verjame, da so antidepresivi prevečkrat predpisani in da je zelo malo dokazov, da je jemanje tablet na dolgi rok varno. Antidepresivi so zasvajajoči, imajo hude neželene stranske učinke in so tudi nezanesljivi.

PREBERITE TUDI: Jemanje antidepresivov povzroči vrnitev depresije

Povezava med osiromašeno prehrano in depresijo

Kot omenjeno – v bolje razvitih državah imamo na voljo mnogo, obilo hrane v vseh variacijah. Ampak dejstvo je, da več kot imamo hrane, bolj je osiromašena s hranili. Pravzaprav večina ljudi nima dovolj hranil za normalno delovanje. Zelo procesirana hrana pa ne le, da ne zagotovi dovolj hranil, temveč tudi dodatno škodi. Z vsemi aditivi, dodatki in sladkorjem, ki jih hrana vsebuje, smo samo še bolj nezdravi.

Povezave med slabšim duševnim zdravjem in pomanjkanjem hranil potrjujejo nutricinosti, ki delujejo tudi v uradnem zdravstvenem sistemu. (Pre)počasi pa so se tudi psihologi začeli zavedati pomena zdravega načina življenja in s tem tudi večjih vnosov potrebnih hranil v telo, saj to pripomore tako k odpravljanju vzrokov kot posledično tudi simptomov. Mnogi si želijo več raziskav s tega področja. Znano je, da se veliko duševnih motenj zgodi zaradi vnetja v možganih, ki povzroča tudi umiranje možganskih celic. Ta vnetni odziv se začne v našem črevesju in je povezan s pomanjkanjem hranilnih snovi, kot so:

magnezij;
omega-3 maščobnih kislin;
probiotikov;
– vitaminov;
– mineralov,
ki so vsi bistveni za optimalno delovanje naših teles.

PREBERITE TUDI: Stranski učinki antidepresivov veliko hujši, kot so priznavali

Zadnje raziskave so potrdile, da prehranska dopolnila, kot so cink, magnezij, omega 3, in vitamina B and D3 lahko pripomorejo k izboljšanju razpoloženja, pomagajo pri simptomih anksioznosti in depresije in celo ljudem z Alzheimerjevo boleznijo.

Magnezij

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov za optimalno zdravje, vendar ga mnogim ljudem primanjkuje. Ena izmed raziskav je pokazala, da dnevni dodatek magnezija privede do znatnega izboljšanja simptomov depresije in tesnobe, ne glede na starost, spol ali intenzivnost depresije.

PREBERITE TUDI: Magnezij nujno potreben za optimalno delovanje možganov

Omega 3, probiotiki, vitamini in minerali

Omega-3 maščobne kisline so še eno izmed hranil, ki so ključnega pomena za razvoj in delovanje centralnega živčnega sistema, pomanjkanje pa je povezano z slabšim razpoloženjem. Vlogo probiotikov – koristnih živih bakterij v vašem prebavnem sistemu – pri izboljšanju duševnega zdravja so raziskali tudi psihiatri in strokovnjaki za prehrano, ki so ugotovili, da je njihovo jemanje vsak dan povezano s pomembnim zmanjšanjem depresije in tesnobe. Tudi kompleks vitamina B in cink sta prehranski dopolnili, ki vplivata na zmanjšanje simptomov anksioznosti in depresije.

Svojemu telesu zagotovite dovolj hranilnih snovi

Uporaba prehranskih dopolnil lahko ponudi pravi pristop k zdravljenju depresije in ima velik potencial zdravljenja duševnega zdravja vseh starostnih skupin. Nutricionistični pristop k zdravljenju duševnih težav in bolezni ima izjemen pomen in znanstveni dokazi potrjujejo, da bi nutricionistika morala imeti veliko večji in globji pomen, kar zadeva naše zdravje.

PREBERITE TUDI: Redna vadba ne le zdravi, temveč tudi preprečuje depresijo

Psihologi in psihiatri bi morali upoštevati povezavo med hrano, vnetnimi procesi in duševnimi motnjami. Saj je logično – pomanjkanje koristnih in za življenje nujnih snovi povzroča nenormalno delovanje telesa, šibkost, vrtoglavico, težje razmišljanje, kar vse vodi do težjega opravljanja vsakodnevnih nalog in posledično smo slabovoljni in utrujeni.

Ker pa se uradna medicina, ki je pod močnim vplivom farmacevrske industrije, nutricionistiki izogiba, vam tudi zdravniki ne bodo vedno dali pravih nasvetov. Zato je na nas samih, da se poučimo, vzamemo zdravje v svoje roke in se izogemo jemanju ‘zdravil’. Čas je, da začnemo na začetku oz. se vrnemo k osnovam.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj