Raziskovalci so opravili sistematični pregled randomiziranih kliničnih raziskav, v katerih so primerjali dolgoročno učinkovitost prehranske z nizko vsebnostjo maščob in z večjo vsebnostjo maščob pri hujšanju.

O (ne)učinkovitosti prehrane z nizko vsebnostjo maščob pri hujšanju se razpravlja že desetletja, opravljenih pa je bilo tudi na stotine randomiziranih kliničnih raziskav. Kljub temu, da podatki raziskav jasno kažejo, da (zdrave) maščobe niso problem pri odvečni telesni maščobi, temveč uživanje sladkorja in ostalih enostavnih ogljikovih hidratov, nekateri kar ne morejo izstopiti iz davno preživete ere o ‘škodljivih in redilnih maščobah’.

Ta nova raziskava ponovno potrjuje, da prehrana z nizko vsebnostjo maščob ni bila uspešnejša od prehrane z višjo vsebnostjo maščob pri doseganju in ohranjanju izgube odvečne telesne maščobe. Ne samo to: ketonska prehrana, torej prehrana z veliko zdravimi maščobami in zelo malo OH je daleč najbolj učinkovita za hitro, uspešno in trajno izgubo odvečne telesne maščobe, pa tudi zdravljenje raznih bolezni in ohranjanje zdravja.

Mnenje znanstvenikov

“Kljub vsesplošni dogmi, da je treba iz prehrane izločiti maščobe, če želimo shujšati, obstoječi znanstveni dokazi ne podpirajo prehrane z nizko vsebnostjo maščob v primerjavi z drugimi prehranskimi ukrepi za dolgoročno izgubo telesne teže,” je dejala Deirdre Tobias, doktorica znanosti, raziskovalka na oddelku za preventivno medicino v BWH.

“Pravzaprav nismo našli prav nobenih dokazov, ki bi podpirali to tezo. Poleg razmerja med kalorijami iz maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin moramo razpravljati o zdravih načinih prehranjevanja, polnovrednih nepredelanih živilih in velikosti porcij. Iskanje novih načinov za dolgoročno izboljšanje upoštevanja prehrane in preprečevanje pridobivanja telesne teže sta pomembni strategiji za ohranjanje zdrave telesne teže.”

Zelo pomembno pa je tudi število obrokov; manj obrokov, kot imamo, hitreje in lažje bomo shujšali. Tako, kot so “te grozne maščobe” davno preživet mit, je tudi “čim več obrokov”.

V tej metaanalizi randomiziranih kliničnih raziskav, ki so primerjale dolgoročni učinek (daljši od enega leta) prehranske z nizko vsebnostjo maščob in z večjo vsebnostjo maščob, so raziskovalci analizirali podatke iz 53 raziskav s skupno kar 68128 udeleženci, ki so bile namenjene merjenju razlike v spremembi telesne teže med tema dvema skupinama.

V povprečju je udeležencem poskusov v obeh skupinah uspelo izgubiti in obdržati le 6 kilogramov v enem letu ali dlje. V primerjavi z dietami z nizko vsebnostjo maščob so bili udeleženci intervencij za hujšanje z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov po vsaj enoletnem spremljanju dodatno lažji za približno 2,5 kilograma.

Rezultati so bili objavljeni v reviji The Lancet Diabetes & Endocrinology.

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj