Ljudje s krvno skupino A imajo občutljiva prebavila in vzdržljiv imunski sistem. Da bi ostali vitki in produktivni potrebujejo prehrano rastlinskega izvora.

Težo izgubljajo z rastlinskimi olji, izdelki iz soje, zelenjavo, ananasom.
Hrana, ki spodbuja pridobivanje telesne teže pa je meso, mlečni izdelkji, nizki fižol, fižol lima (mesečnjak), pšenica (preveč).

Mnogim bo prehod od tipične prehrane z mesom in krompirjem k sojinim beljakovinam, žitaricam in zelenjavi težaven. Prav tako se morajo osebe s krvno skupino A zaradi občutljivih prebavil izogibati preveč obdelani in rafinirani hrani. Pomembno zanje je, da jedo hrano, ki je naravna, sveža, čista in organska. S pravilno prehrano boste tisti, ki ste krvne skupine A, izboljšali svoj imunski sistem in se potencialno izognili boleznim, ki bi lahko ogrozile vaše življenje, posebej biološko predisponirane bolezni srca, rak in diabetes. Da se izognemo takšni usodi, poglejmo prehrano, ki jo vaša kri že stoletja pozna.

Skupina A izgubi težo na povsem naraven način, ko odstrani iz prehrane meso, ki upočasnjuje metabolizem. Po mesu se počutijo bolj lene in niso tako polni energije kot kadar jedo rastlinske beljakovine. Prav tako se jim lahko pojavijo težave zastajanja tekočine v telesu, ko njihov prebavni sistem počasi presnavlja težko hrano. Ljudje s krvno skupino A meso shranjujejo v obliki maščobe, saj imajo zaradi njihovih prednikov malo želodčne kisline in ga zato težko prebavljajo. Prav tako težko prebavljajo mlečne izdelke, ki povzročajo motnje v izločanju inzulina, kar je še eden izmed dejavnikov, ki upočasnjujejo metabolizem. Mlečni izdelki zaradi nasičenih maščob, ogrožajo srce in vodijo k debelosti in diabetesu.

Pazljivo tudi pri pšenici. Pazite, da je ne pojeste preveč, saj lahko vaše mišično tkivo postane preveč kislo.

Meso

krvna skupina A količina na obrok obrokov na teden
pusto rdeče meso, divjačina 115 -175 g (moški)
60 -140 g (ženske in otroci)
0
perutnina in pernata divjačina 115 -175 g (moški)
60 -140 g (ženske in otroci)
0 do 3

Za najboljši učinek naj ljudje s krvno skupino meso popolnoma izključijo iz prehrane. Zanje namreč ni koristnega mesa. Zaradi težavnosti prehoda na brezmesno prehrano je dober začetek, da meso nekajkrat na teden zamenjate za ribo. Če pa boste jedli meso, izberite najbolj puste dele in namesto rdečega mesa raje jejte perutnino, ki naj bo pečena na žaru ali v pečici.
Popolnoma pa izločite predelano meso, kot so salame, hrenovke ali hladni narezki. Zaradi nitratov, ki jih vsebujejo, povzročajo skupini A zaradi raka na želodcu.

 

zelo koristno nevtralno izogibajte se
/ piščanec
kokoš
puran

 

slanina, svinjina, govedina
jagnjetina, bivol, teletina
jetra (kokošja, telečja, svinjska)
bravina, jerebica, raca, gos
šunka, srce, ledvice, fazan
prepelica, zajec, vampi

Morska hrana

 

krvna skupina A količina na obrok obrokov tedensko
priporočena morska hrana 115 – 175 g 1 do 4

Morska hrana je lahko na jedilniku 3x do 4x tedensko, vendar se je potrebno ploskim ribam, kot je morski list, izogniti. Vsebujejo lektin, ki lahko vzdraži prebavila skupine A.

Ženska s skupino A z družinsko zgodovino raka na dojkah naj razmisli, da v prehrano vključi polže vrste Helix pomatia, ki vsebuje močan lektin, ki aglutinira le določene snovi, vleče pa ga k celicam skupine A, ki so mutirale v enega od dveh najbolj pogostih rakov na dojki. To je vrsta pozitivne aglutinacije, saj se ta lektin znebi bolnih celic.

Morsko hrano pecite na žaru ali v pečici ali pa jo poširajte, da ohrani svojo polno hranljivo vrednost.

zelo koristno nevtralno izogibajte se
krap
polenovka
ostrižnik
skuša
morski volk
postrv
losos
morska postrv
polži

 

morsko uho
tuna, ščuka
morski pes
brancin
snetec, jeseter

 

barakuda, vahnja
sardela, morski list
modre ribe, hobotnica
morski zmaj, jastog
kaviar, ostrige, lignji
školjke, dagnje
rakovica, morski rakci
sladkovodni rak
jegulja, prekajen losos
žabji kraki, oslič
slaniki (sveži, vloženi)
školjke pokrovače
sladkovodni slanik

Mleko in mlečni izdelki

krvna skupina A količina na obrok obrokov na teden
jajca 1 1 do 3
sir 60 g 2 do 4
jogurt 115 do 175 ml 1 do 3
mleko 125 do 175 ml 0 do 4

Skupina A prenese majhne količine fermentiranih mlečnih izdelkov, vendar naj se izogiba vseh mlečnih izdelkov iz polnomastnega mleka. Prav tako naj omeji uživanje jajc in le občasno poje kakšno organsko predelano jajce.
Nepredelano kozje mleko je dober nadomestek za polnomastno mleko. Zelo koristna za skupino A pa sta sojino mleko in sojin sir tofu, ki sta tudi najboljša nadomestka za mlečne izdelke.
 

siri
 

Razlog za slabo prebavo mlečnih izdelkov je, da skupina A ustvarja protitelesa za sladkor v polnomastnem mleku; D-galaktozamin.

Osebe s krvno skupino A, ki trpijo za alergijami ali imajo težave z dihali, morajo vedeti, da mlečni izdelki povečujejo izločanje sluzi, v kateri živijo različne bakterije.
 

zelo koristno nevtralno izogibajte se
sojin sir*
sojino mleko*

 

kokošja jajca
feta sir, kozji sir
kozje mleko
kefir, grški jogurt
manj mastna mozzarella
manj mastna ricotta
jogurt
 
siri (brie, camambert, cheddar, edamec, ementaler, gauda, gruyere, mehki, munster, jarlsburg, parmezan, provolone, neufachatel)
sorbet, maslo, skuta
mastno mleko
sladoled, mleko
smetana, sladoled
jogurti, sirotka

 

*dobri nadomestki mlečnih izdelkov

loading...


4 KOMENTARJI

  1. Hm, izogibala naj bi se arašidovem olju, arašidi kot oreščki so pa zelo koristni…to mi je res čudno.
    Pa ves ta fižol, ki ga pri nas sploh ne poznamo…

  2. Fižol ad(z)uki je soja. Pri nas se dobi v vsaki trgovini z zdravo prehrano. Je v rdeči, črni, zeleni, rumeni barvi. Meni sta najboljši rdeča in črna. Priprava je enaka kot pri fižolu; čez noč namakati in nato naslednji dan sprati ter skuhati. Jaz jem sojo skoraj vsakj dan. Samo polito z olivnim oljem, spraženo na drobtinah, v juhi, v solati namesto fižola. Ima skoraj enak okus kot fižol. In me po njej ne napihuje.
    Zeleno sojo imam za namaze, se precej drugače razkuha, ni tako kompaktna kot rdeča in črna.
    Rumene pa ne maram zaradi (ne)okusa.
    Arašidi so pa za nas A-jevce res odlični. Jaz jih jem čez dan in navadno za zadnji obrok. Se mi zdi, da mi urejajo prebavo in ne redijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj