Robide so domorodna vrsta na evropski celini in pogost jih jedo prav v britanskih državah. So starodavni član zeliščne medicine, njihove različice pa zdaj gojijo v Severni Ameriki in Indiji.

V študijah na miših so ugotovili, da izvlečki robid ščitijo kožo pred ultravijoličnimi poškodbami. Bogate so s hranili, kot so mangan, vlaknine ter vitaminoma C in K. Vsebujejo tanine, antocianine in podobna fitohranila. Nekatere raziskave trdijo, da lahko pomagajo pri izgubi teže.

Kakšne so zdravstvene koristi uživanja robid?

Izboljšajo izgled in zdravje kože

Fenolne spojine v robidnicah lahko upočasnijo staranje in zaščitijo kožo pred UV sevanjem.Robide so bogate z vitaminom C. Skodelica teh sadežev (144 gramov) vsebuje približno 30 miligramov hranila.

Pomagajo pri izgubi teže

Antocianini v robidnicah lahko preprečijo kopičenje maščob in lahko pomagajo pri hujšanju.

Izboljšujejo stanje možganov

Antioksidanti v robidah lahko pomagajo preprečiti izgubo spomina, povezano s starostjo. Divja robida je bogata z vitamini C, A, K ter folatom in kalijem. Vsebujejo tudi obilne polifenole in tanine. Ta hranila in fitokemikalije varujejo vaše nevrone (možganske celice) pred oksidativnimi poškodbami.

Delujejo protivnetno

Antocianini v robidnicah lahko pomagajo v boju proti vnetjem v telesu. Obsežne raziskave dokazujejo protivnetno sposobnost robid. Polifenoli, zlasti antocianini, delujejo proti različnim vrstam protivnetnih spojin v telesu

Izboljšujejo zdravje srca

Antocianini v robidnicah lahko zmanjšajo tveganje za koronarno srčno bolezen. Akumulacija LDL (slabega holesterola) je eden glavnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni. Molekule LDL medsebojno delujejo s prostimi radikali in tvorijo aterosklerotične plake v vaših krvnih žilah.

Znano je tudi, da robide izboljšujejo zdravje kosti, zob in sklenine, imajo pa še mnogo drugih ugodnih učinkov na zdravje, zato jih uživajte.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj