Večina nas misli, da obvladamo pravilno ščetkanje zob, saj naj bi se tega naučili že v otroštvu, a dejansko stanje v ustni votlini je pogosto zelo zaskrbljujoče.

Pri umivanju najpogosteje izpuščamo ploskve, pozorni pa smo le na določene dele. Pogosto pozabimo tudi na čiščenje medzobnih prostorov in jezika, kar je zelo pomembno za ustno higieno. Zobe moramo ščetkati od dlesni proti zobu in na koncu uporabiti še zobno nitko. Le-ta doseže tiste ostanke hrane, ki jih z navadno zobno ščetko ni mogoče odstraniti.

PREBERITE TUDI:    Kokosovo olje – zobna pasta prihodnosti?

Kako izberemo pravo zobno ščetko?

“S ščetkanjem zob masiramo dlesni in odstranjujemo zobne obloge. Če je zobna ščetka slaba, lahko naredimo več škode kot koristi in dlesen celo poškodujemo. Kakovostna zobna ščetka naj bo bogata s ščetinami. Najboljše zobne ščetke jih imajo več tisoč. Mehkejša, kot je krtačka, daljši mora bit čas čiščenja. Z manjšo glavo zobne ščetke lažje dosežemo zobne ploskve zadnjih kočnikov. Glava zobne krtačke naj bo tako velika, da zajame enega do dva zoba. Velikost ščetke izbiramo glede na velikost ust. S strgalom za čiščenje jezika na koncu očistimo še jezik,” priporoča zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj