Čistilno mleko je v prvi vrsti namenjeno odstranjevanju ličil, priporočljivo pa je tudi za vsakodnevno čiščenje suhe kože, saj lahko čistilni geli in pene stanje še poslabšajo (kožo dodatno izsušijo) in po uporabi kožo zateguje. Pa vendar je treba tudi čistilno mleko znati pravilno uporabiti. Najbolj pogoste napake, ki jih 'zagrešijo' ženske, ki si želijo očistiti obraz, so tri:
 
 • čistilno mleko nanesejo na mokro kožo,
 • nanesejo ga na vatno blazinico in z njo drgnejo po obrazu,
 • po čiščenju s čistilnim mlekom le-tega ne sperejo.

nanesite zadostno količino čistilnega mleka
Nanesite zadostno količino čistilnega mleka

Na voljo imate skorajda nešteto vrst in znamk čistilnega mleka v različnih cenovnih razredih, različnih tekstur in vonjev, pogosto pa so razdeljena tudi na tip kože (suha, mešana, normalna, zrela …). Izberite takšnega, ki po sestavinah ustreza vašemu tipu kože; če je bolj suha, bolj hranljivega, torej takšnega, ki vsebuje več maščob; če je normalna do mešana, izberite bolj lahko in manj mastno emulzijo.

Ne glede na to, kakšnega boste izbrali, je vsem skupen način uporabe, ki je sledeč: na suho in neumito kožo nanesete zadostno količino čistilnega mleka, da ga lahko lepo razporedite po koži in nežno vmasirate v obraz. Če se (pre)kmalu vpije, ste ga nanesle premalo in/ali je vaša koža potrebna vlažilne in/ali hranilne nege. Čistilnega mleka mora biti dovolj, da brez težav kakih 15 sekund krožite po obrazu in ga je še vedno opaziti. Le tako bo lahko tudi dodobra raztopilo ličila, pa tudi kože ne boste po nepotrebnem vlekle, drgnile in dražile.

Nato vzamete vatno blazinico ali krpo iz mikro vlaken (slednjo pred uporabo zmočite in ožemite) in z njo nežno in natančno odstranite čistilno mleko, ki zdaj vsebuje tudi vse raztopljene nečistoče in ostanke ličil. Ko končate, obraz dobro sperite z mlačno do toplo vodo. Nekatera čistilna mleka se v celoti sperejo s kože in dodatno umivanje s čistilnim gelom ali peno ni potrebno. Če pa je vaša koža mastna in/ali imate čistilno mleko, ki vam pusti neprijetno mastno plast na obrazu – ali pa je komedogeno in ste nagnjene k mašenju por – potem je priporočljivo, da si obraz umijete še s čistilnim gelom ali peno. Ko ste mleko sprale oz. obraz še dodatno umile, nadaljujete s tonikom, ki ga nanesete z vatno blazinico ali posprejate po obrazu.

Zdaj je postopek čiščenja zaključen in lahko nadaljujete z vsakodnevno jutranjo ali večerno rutino nege obraza.­

Čistilno mleko sperite s kože
­Čistilno mleko sperite s kože

 

9 KOMENTARJI

 1. VIdim, da kar pravilno delam! Le ko imam res veliko MUjota, si obraz najprej zmočim z vodo. Ne bom več. Obljubim!
  Hvala Tanja za še en poučen članek, ki ga lahko pošljem kateri izmed svojih nePLpoučenih prijateljic 😉

 2. Mimika, ker tako mleko ne pride v stik direktno s kožo oz. ličili in nečistočami in jih posledično tudi slabše raztopi.

  SPA :-), kot povedano že mimiki – to je ravno kontra učinek potem. Ne, da je škodljivo, ampak se čistilne substance (ki so seveda popolnoma drugačne kot pri čistilnih gelih in penah) razredčijo in ne pridejo direktno na nečistoče, kar pomeni seveda slabše raztapljanje le-teh in posledično več drgnjenja kože ali pa tveganje, da še kaj na koži ostane. Če ste močno naličene, nanesite le več čistilnega mleka.

 3. o super r tud jaz sem vedno narobe nanašala, sedaj pa res vidim da je super če najprej rahlo zmasiraš mleko v kožo in nato z vlažno vatko očistiš! spet neki vem

 4. Ta članek je super. Dokler ga nisem prebrala sem čistilno mleko vedno nanašala direktno na vatko, in posledično bila bolj groba do kože in še pudra nisem dovolj učinkovito odstranila. Pa še poraba mleka je manjša 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj