Deli

Redno kolesarjenje povzroča večjo mišično maso in posledično večjo moč. Telo je lepše, manjše so ravni maščob in holesterola. Hitro na kolo za zdravo telo!

PREBERITE TUDI: Na kolo za zdravo telo!

Učinki kolesarjena pa imajo dober vpliv tudi na imunski sistem. Timus oz. priželjc je žleza, ki ozloča limfocite T, ki sicer upadajo po 20. letu starosti. Ugotovljeno je bilo, da priželjc pri kolesarjih proizvaja enako količino limfocitov T, kot pri mladih. Moški so imeli visoko raven testosterona. Moški v raziskavi so prekolesarili 100 km v manj kot 6,5 urah, ženske pa 60 km v 5,5, urah. Neaktivna skupina pa je vsebovala 75 zdravih ljudi, starih med 57 do 80 let in 55 ljudi, starih od 20 do 36 let.

Profesor Janet Lord, direktor Inštituta za vnetja in staranje na univerzi v Birminghamu je dejal, da je raziskava pokazala, da nas staranje avtomatsko naredi bolj toge in da je podala dokaze, da je potrebno ljudi spodbujati k zdravemu načinu življenja. Živimo namreč dlje, a mnogo bolj nezdravo. Ugotovitve poudarjajo dejstvo, da kolesarji ne kolesarijo, ker so zdravi, ampak da so zdravi, ker se gibajo v tolikšnem obsegu. Njihova telesa se optimalno starajo, in to brez težav, ki jih povzroča neaktivnost.

Ne glede na raziskave pa že sami dobro vemo, da ima redno gibanje na nas pozitivne učinke, zato se gibajmo čimveč!

PREBERITE TUDI: Kaj so v resnici smejalne gubice

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here