Raziskovalci so uporabili koktejl antibiotikov, da so testnim mišim uničili črevesno mikrofloro, nato so jih primerjali s kontrolno skupino. Ugotovili so, da so se metaboliti v njihovem črevesju razlikovali, še zlasti metabolične poti, povezane s proizvodnjo izjemno pomembnega nevrotransmitorja, serotonina. Poleg tega so miši pokazale abnormalne cikle oz. vzorce spanja, sploh količino izjemno pomembnega REM spanja ter pogosta prehajanja v REM fazo in iz nje.

Profesor Yanagisawa, avtor raziskave, je povedal: “Odkrili smo več kot 200 presnovnih sprememb med skupinama miši; okoli 60 normalnih metabolitov je mišim, ki so prejemale antibiotike, manjkalo; drugi pa so imeli drugačna razmerja.”

Raziskovalci so odkrili, da se porušeno ravnovesje črevesne mikroflore najbolj pozna pri nekaterih zelo pomembnih nevrotransmitorjih, molekulah, ki jih celice uporabljajo, da komunicirajo med sabo; tako je bila pot triptofana in serotonina skorajda povsem prekinjena. Miši s poškodovano črevesno floro so tako imele več triptofana kot zdrave miši in skoraj nič serotonina. To jasno kaže, da brez zdrave črevesne flore miši ne morejo ustvarjati serotonina iz triptofana. Poleg tega jim je manjkalo tudi metabolitov za vitamin B6, ki sodeluje pri nastajanju serotonina in dopamina.

Merili pa so tudi spanje miši in njihovo možgansko aktivnost. Miši s porušeno črevesno floro so imele ponoči, ko naj bi bile aktivne, več REM v neREM spanja; in manj neREM faze čez dan, ko naj bi večinoma spale. Število REM faz je bilo višje podnevi in ponoči, medtem ko je bilo štrevilo neREM faz višje tekom dneva.

Profesor Yanagisawa je povedal, da je pomanjkanje ustreznih bakterij v črevesju povzročilo pomanjkanje serotonina, to pa je porušilo zdrave spalne cikle. Zato je treba paziti na zdravo črevesno mikrofloro oz. lahko uživanje probiotikov izboljša spanje pri tistih, ki imajo težave z nespečnostjo.

PREBERITE TUDI: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj