… za dobro delovanje črevesja in prebave; nato so ugotovili njihov izjemni pomen za imunski sistem; da pomagajo pri sindromu razdražljivega črevesja in razjedah; težavah s kožo; nove raziskave pa kažejo še nove vplive probiotikov na splošno človekovo zdravje: telesa in duha. Tako probiotiki pomagajo tudi pri depresiji, anksioznosti in drugih duševnih težavah; pomagajo pri hujšanju, imajo pa celo protivnetno delovanje.

PREBERITE TUDI: Probiotiki delujejo proti depresiji

Eden izmed vzrokov za mnoge sodobne bolezni in ‘bolezni’ je namreč prisotnost vnetnih procesov v telesu, ki so v največji meri poledica nezdravega življenjskega sloga, ‘predvsem neustrezne prehrane (sladkor; sodobno mleko in mlečni izdelki, sodobna predelana hrana in celo sodoben način pridelave hrane, tudi sadja in zelenjave).
Poleg omega-7 maščob, ki imajo eno najbolj močnih protivnetnih delovanj, ter antioksidantov, imajo protivnetno delovanje tudi probiotiki, so pokazale raziskave. Protivnetno delovanje pomeni, da blažijo ali v kombinaciji z zdravim načinom življenja pomagajo celo pri boleznih kot so avtoimunske bolezni, bolezni srca in ožilja, rakava obolenja in artritis.

PREBERITE TUDI: Raziskava: uživanje probiotikov izboljša stanje občutljive kože

V dvojno slepi placebo raziskavi so udeležence razdelili na dve skupini in prva je prejemala mlečni napitek s probiotiki, druga pa brez. Pred začetkom in na koncu raziskave so jim vzeli vzorce sline, krvi in fekalij in ugotovili, da je imela skupina, ki je prejemala probiotike, prisotnih opazno manj vnetnih procesov v telesu. Priporočljivo je, da se uživa močne probiotike z več različnimi vrstami bakterij.

PREBERITE TUDI: Probiotiki pomagajo tudi pri stresu in anksioznosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj