… pomanjkanja. Raziskave tudi kažejo, da ga potrebujemo precej več, kot so ugibali doslej, pomanjkanje pa ni škodljivo le za fizično, temveč tudi duševno zdravje; med drugim lahko povzroči depresijo, jesensko-zimsko oz. sezonsko depresijo (SAD), ki je delno posledica pomanjkanja sončne svetlobe. “Vitamin D ni le eden izmed faktorjev, temveč ima vodilno vlogo pri nastanku sezonske depresije,” so povedali raziskovalci.

Raziskovalci so preučili več kot 100 najpomembnejših raziskav in odkrili jasno povezavo med pomanjkanjem vitamina D in sezonsko depresijo: “Sezonska depresije prizadene okoli 10 odstotkov ljudi in je povezana z lokacijo bivanja in letnimi časi. Ljudje, ki imajo SAD, imajo vsako leto enake simptome, ki se začnejo v jeseni in trajajo skozi zimo.” Glede na podatke v raziskavah je pomanjkanje vitamina D velik faktor, ki pripomore k nastanku SAD. “Verjamemo, da je za to več vzrokov, vključno s tem, da količina vitamina D v telesu niha glede na letni čas, kar je neposredno povezano s sončno svetlobo. Tako so raziskave npr. pokazale, da je čas med upadom intenzivnosti sončne svetlobe in začetkom pojavljanja SAD 8 tednov, kar ustreza času, ki je potreben, da se UV sevanje v telesu pretvori in nastane vitamin D.”

Vitamin D sodeluje tudi pri sintezi serotonina in dopamina v možganih, kar sta oba nevrotransmitorja, ki najbolj vplivata na razpoloženje – tudi raziskave so že potrdile, da so nizke stopnje serotonina in dopamina povezane z depresijo, poleg tega pa tudi, da imajo depresivni ljudje zelo nizke količine vitamina D. količina vitamina D pa je odvisna tudi od barve polti – bolj temnopolti ga imajo ponavadi manj, zato so lahko poleg tega pomanjkanja ogroženi tudi zaradi posledic pomanjkanja, kot so psihološke in psihiatrične težave. Strokovnjaki so na koncu opozorili še, da je vitamin D zelo pomemben za močne in zdrave kosti.

Vitamin D lahko dobite z rednim izpostavljanjem UV sevanju, nekatere hrane ali v obliki prehranskih dopolnil – nahaja se npr. v olju polenovke in krilovem olju, na voljo pa je tudi kot samostojno prehransko dopolnilo Vitamin D.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj