Glede na novo raziskavo, ki so jo opravili v tujini, naj bi kar 35 % ljudi verjelo v to, da zmerno pitje alkohola v nosečnosti ne škoduje, drugih 65 % pa verjame, da da ne bi smeli nikdar piti alkohola med nosečnostjo. Katera skupina ima torej prav?

PREBERITE TUDI: Ali nosečnice lahko telovadijo?

Nekatere predhodne raziskave so pokazale, da majhen vnos alkohola morda ne škoduje plodu oz. dojenčku, zato veliko žensk težko razbere, kaj dejansko drži, saj prejemajo različne informacije z različnih smeri. Nekateri ljudje, literature ali zdravniki trdijo, da kozarček vina recimo, ne škodi, spet drugi pa, da lahko škodi.

“Določiti, kakšen vnos alkohola je tisti, ki je še varen v času nosečnosti, je nemogoče. Zato raje priporočamo popolno absistnenco”, so razložili strokovnjaki s področja medicine. “Zadnje raziskave so potrdile, da se je med nosečnostjo alkoholu najbolje popolnoma odpovedati”. Nekatere nosečnice si kakšen kozarec vina privoščijo povsem proti koncu nosečnosti, ko je otrok dokončno razvit, a tudi to ni priporočljivo. Alkohol vpliva na plod oz. otroka tako, da resnično ogroža otrokovo zdravje in lahko povzroči fetalni alkoholni sindrom, ki povzroči poškodbe možganov ter motnje v razvoju.

Alkoholu se zato v nosečnosti raje povsem izognite. Občasen kozarec vina nekateri celo priporočajo, a morate v tem primeru seveda piti zadostno količino vode in jesti hranljive snovi, ki bodo vam in vašemu dojenčku omogočile dobro počutje, zdravje in pogoje za normalno rast in razvoj ploda.

PREBERITE TUDI: 10 stvari o nosečnosti in porodu, ki vam jih niso povedali

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj