… kako pomembno je izogibanje pesticidom in podobnim strupom, če želimo preprečiti nastanek bolezni. Tako ni dovolj le, da jemo sadje in zelenjavo, temveč moramo izbrati čim bolj naravno, če se le da, ekološko pridelano hrano. Škodljivost pesticidov so pokazale že mnoge raziskave in mnoge pesticide so že prepovedali.

​​​​​​​

Nova raziskava pa je pokazala na strupene učinke pesticida metoksiklor (Methoxychlor), ki so tako močni, da segajo kar v tri nadaljnje generacije, saj povzročijo epigenetske spremembe. Tako lahko mi nosimo posledice izpostavljenosti naših staršev ali starih staršev, med katerimi so celo bolezni ledvic, jajčnikov in debelost – in enako bodo naši potomci, celo vnuki, nosili posledice naše izpostavljenosti.

Raziskovalci z univerze Washington State University so povedali: “To, čemur je bila izpostavljena vaša prababica med nosečnostjo, npr. pesticidu metoksiklor, lahko povzroči dramatično povečanje podvrženosti za nastanek določenih bolezni, in to boste prenesli tudi na svoje vnuke, četudi sami ne boste izpostavljeni.”

Nadomestek pesticida DDT (Dikloro-Difenil-Trikloroetan) prepovedan leta 2003

DDT so predstavili leta 1948 in ga veliko uporabljali do sredine 70. let, ko so ugotovili njegovo strupeno delovanje na okolje in ga je nadomestil metoksiklor. Uporabljali so ga za pridelke, okrasne rastline, živino in domače živali. V nekaterih državah po svetu ga uporabljajo še danes. Leta 2002 so metoksiklor prepovedali v EU in 2003 v ZDA, saj so ugotovili njegovo izjemno toksičnost in delovanje kot motilec endokrinega sistema. Obnaša se lahko namreč kot hormon estrogen, kar ima izjemne učinke na reproduktivni sistem.

Novejše raziskave odkritja epigenetskih sprememb potrjujejo

Ko so raziskovalci izpostavili podgane metoksiklor v količini, kot je tipična v okolju, so opazili porast bolezni ledvic, jajčnikov ter pojava ekstremne debelosti v potomcih kar treh generacij. Pojavnost več bolezni hkrati je narasla v tretji generaciji (pravnuki). Razložili so, da pesticid vpliva na to, kako se geni vklapljajo in izklapljajo, čeprav DNK ostane nespremenjena – gre za t.i. transgeneracijsko epigenetsko dedovanje.

V zadnjih letih so odkrili tovrstno delovanje mnogim strupenim sintetičnim snovem, med drugimi pesticidom, plastiki, fungicidom, dioksinom, bisfenolu-A (BPA) in drugim. Novejše raziskave odkritja še potrjujejo.

Posledice? Debelost, bolezni, neplodnost

Večina transgeneracijskih bolezni se prenaša po ženski liniji, odkrili pa so tudi mutacije epigenoma sperme pravnukov. Epigenetske spremembe, ki so jih opazili, so povezane prav s pesticidom metoksiklorom, najpogostejše posledice pa so zmanjšana plodnost ali neplodnost in vrste hudih bolezni.
Raziskava je bila objavljena na spletu na PLOS ONE.

Kaj storiti? Ne zadovoljite se s konvencionalno pridelano hrano, temveč skušajte uživati čim več domače, organsko pridelane.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj