… ki ga skoraj vsi obožujemo. Pomaranče, limone, mandarine, klementine … vse vrste agrumov so izjemno zdrave, vendar  le če so ekološke pridelave. Trgovinski agrumi so namreč polni pesticidov, za nameček pa so premazani z rakotvorno snovjo imazalil, da sadež na policah izgleda svež.

Imazalil je fungicid, s katerim trgovine premažejo agrume (največkrat mandarine), da upočasnijo proces propadanja sadeža in preprečijo pojav plesni. Zato se velikokrat mandarine, ki jih ne pojemo, le posušijo in ne segnijejo, kot bi  bilo za pričakovati. Znanstveniki svarijo, da Imazalil dokazano povzroča kancerogene spremembe v telesu podgan, na katerih so opravljali  teste, in hkrati spremembe na jetrih. Smrtonosna doza naj bi bila 227 mg/kg telesne teže, medtem ko svetovna zdravstvena organizacija dovoljuje 0,03 mg/kg telesne teže dnevno. EPA (Ameriška agencija za varstvo okolja) je imazalil že ocenila kot rakotvorno snov.

Če kupujete mandarine, pomaranče … v trgovini, bodite pazljivi in si po lupljenju dobro operite roke, kasneje pa olupka ne prijemajte več, prav tako olupki niso primerni za uporabo v jedeh in pecivih.

PREBERITE TUDI: Test vsebnosti pesticidov v sadju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj