… bližnji in daljni znanci in sorodniki pa jih strašijo, da je nevarnost, da se otrok rodi z okvarami, veliko večja, zato bo tole odkritje marsikateri ženski v olajšanje. Nova raziskava je namreč pokazala, da za določene vrste defektov velja ravno nasprotno: ugotovili so, da imajo otroci mater, starejših od 35 let, manj možnosti za prirojene defekte, ki jih ne povzročijo abnormalnosti v kromosomih.

“Ta raziskava tako olajša odločitev ženskam, ki se odločajo o odložitvi materinstva na kasnejši čas in se zato soočajo z določenimi riziki kasnejše zanositve,” je povedala dr. Jill Rabin, vodja ginekologije in porodništva na medicinskem centru Long Island Jewish v New Yorku. Rezultate raziskave bodo predstavili tudi na letnem srečanju Society for Maternal-Fetal Medicine.

“Ker se čedalje več žensk za materinstvo odloča kasneje, se soočajo tudi z določenimi povečanimi tveganji,” je povedala soavtorica študije dr. Katherine Goetzinger. “Ugotovitve te študije dajejo tem ženskam zagotovilo in boljši občutek, kar se tiče verjetnosti, da bodo imele zdravega otroka.” Da je pri starejših ženskah več nevarnosti za kromosomske napake pri plodu, med drugim Downovim sindromom, ni pa bilo jasno, ali višja starost nosečnic vpliva tudi na druge večje prirojene okvare, ki prizadenejo druge dele telesa, npr. srce, ledvice, možgane, kosti ali prebavni sistem.

PREBERITE TUDI: Pozor! Po 30. sposobnost zanositve močno upade. Ampak: A RES?

V raziskavi je ekipa raziskovalcev preučevala rezultate ultrazvokov drugega trimesečja več kot 76 tisoč žensk in ugotovili so, da so imele starejše matere – stare 35 let in več – za 40 odstotkov manj možnosti, da bi imel njihov otrok prirojeno napako kot mlajše matere.

Število prirojenih srčnih napak je bilo enako v obeh skupinah, ostalih napak, kot so napake na možganih, ledvicah in črevesju, pa je bilo pri starejših materah manj. Strokovnjaki so tako mnenja, da so to izjemno vzpodbudni podatki za vse ženske, ki so materinstvo odložile na kasnejši čas.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj