Raziskovalci na univerzi Johns Hopkins so ugotovili, da bi lahko ribje olje oz. omega 3-maščobe učinkovito pomagale pri zmanjševanju učinkov kroničnega stresa in postravmatskem sindromu na možgane. Ključna sestavina so omega-3, esencialne maščobne kisline.

PREBERITE TUDI: Zakaj so omega maščobe tako pomembne za zdravje?

Omega-3 pomagajo preprečiti poškodbe možganov po travmatičnem dogodku

Ugotovljeno, je bilo, da omega-3 ‘popravljajo’ področja možganov pri osebah ženskega spola, ki so jih poškodovali travmatični dogodki. Raziskovalci na Univerzi John’s Hopkins so namreč preučevali, kako učinkovit je dodatek ribjega olja pri preprečevanju razvoja posttravmatske stresne motnje, kar so preverili tudi pri reševalnih delavcih, vključenih v čiščenje po katastrofalnem potresu leta 2011 na Japonskem. Ugotovitve so pokazale, da omega-3 v dodatkih ribjega olja lahko pomagajo popraviti poškodbe možganov, ki jih povzročijo travmatični dogodki in pomagajo tudi zaščititi možgane pred negativnimi učinki kroničnega stresa.

Omega-3 imajo večji vpliv pri ženskah

Ljudje, ki trpijo zaradi posttravmatične stresne motnje, so povedali, da ribje olje manjša simptome, vključno z depresijo, agresijo in anksioznostjo. Posamezniki, ki so prejeli dodatek ribjega olja, so imeli v mesecih po nesreči (travmatičnem dogodku) znatno manj možnosti, da bodo razvili poststravmatski sindrom. Ugotovljeno je bilo, da omega-3 povečajo regeneracijo nevronov v hipokampusu in amigdali, obeh področjih možganov, ki sta najpogosteje povezana s kroničnim stresom in poststravmatski sindromom.

Ko oseba doživi travmatičen dogodek, možgani sproščajo stresni hormon kortizol. Ugotovljeno je bilo, da omega-3 zaustavijo sproščanje kortizola in ščiti hipokampus pred poškodbami, ki bi lahko privedle do razvoja posttravmatskega sindroma. Travma lahko tudi spremeni nevrotransmiterske povezave v amigdali, kar povzroči agresijo in razdražljivost, ki jo pogosto razkrije posttravmatski sindrom.

PREBERITE TUDI: Omega-3 maščobe za zdrave možgane

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj