… ni opazil," je povedala. A Kerri je uporabila balzam za ustnice tudi do 300-krat na dan. Odvisnost od balzama za ustnice sicer ni izmišljotina, saj jo pogosto obravnavajo tudi dermatologi in psihologi in čeprav (še?) ne gre za klinično opredeljeno odvisnost, obstajajo dokazi, da ima (pre)pogosta uporaba takšen učinek, kar opažajo tudi sami uporabniki.

Prav tako je dejstvo, da lahko določene sestavine v balzamih za ustnice le-te izsušijo in ustvarijo začarani krog neprestane potrebe in uporabe balzama. Za mnoge pa fizična potreba sproži psihično, ki ustvari pravo odvisnost, nad katero uporabniki nimajo več nadzora. Tako obstaja celo online skupnost z nazornim imenom 'Lip Balm Anonymous', ki je nekakšna podporna skupnost vsem, ki si želijo prenehati z uporabo.

Izjave 'odvisnikov'

Da gre lahko za resne težave z uporabo in odvisnostjo, pa pričajo tudi spodnja sporočila nekaterih uporabnikov:

"Zaradi tega so me odpustili, delala sem v klicnem centru. Vsakič, ko sem se javila na telefon, sem razmazala balzam po svojem obrazu in telefonu. S tem problemom se bojujem že celo življenje, zato mislim, da bi me en dan brez balzama kar ubil. Potem, ko sem pretekli teden kot bi odrezala nehala z uporabo, nisem zdržala in sem ob 2h zjutraj tekla v dežurno trgovino, ker nisem več zdržala."

"Če ga ne uporabim, mi postane zelo neprijetno in ne morem razmišljati o ničemer drugem več, zato skrbim, da je vedno nanesen … skrbi me, če bi se kaj zgodilo, kar bi … zmotilo dostopnost do balzama."

"Tako hudo je, da si balzam zatlačim v nedrček, kadar nimam žepov, tako, da je vedno z mano. Rada bi bila svobodna, a ne vem, kako naj preneham."

PREBERITE TUDI: Tako se za vedno znebite izsušenih, luskastih ustnic
 

Kako prenehati?

Ste tudi vi med odvisniki in bi se radi odvadili neprestane uporabe balzama za ustnice? Priporočamo nenadno takojšnje prenehanje. Nekaj dni do kak teden bodo ustnice sicer izsušene in prav nič prijetne na otip, pa tudi po občutku ne, in nič kaj estetske za pogledatri. A ko ta doba mine, boste imeli bolj mehke in gladke ustnice kot ste si kdajkoli upali sanjati – in to seveda brez neprestane uporabe balzama!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj