Čeprav je dolgoletna ustaljena praksa konvencionalne medicine, da slabo delujoč ali oboleli del človekovega telesa preprosto odstrani, pa nove raziskave kažejo, da je to vse prej kot najboljša odločitev.

Tako so raziskovalci namreč pred leti ugotovili, da slepič ni nepotreben organ in ‘napaka’ narave ter da ima odstranitev hude zdravstvene posledice, v zadnjem času enako ugotavljajo tudi za tako zelo pogosto odstranitev mandljev. Pacienti, ki so jim odstranili mandlje ali mandlje in žrelnico, imajo močno povečano nevarnost za trajne respiratorne, alergijske in infekcijske bolezni, je pokazala raziskava, v kateri so preučevali dolgoročne posledice odstranitve.

Mandlji so strateško postavljeni v človeškem grlu, da delujejo kot prva obramba, ki prepozna patogene kot so bakterije in virusi in sproži odziv imunskega sistema, da bi jih odstranila iz telesa. Ekipa znanstvenikov je analizirala podatke 1.189.061 danskih otrok, rojenih med letoma 1979 in 1999, v kateri so preučili najmanj 10, pa celo do 30 let njihovega življenja. Med skoraj 1,2 milijona otroki so 11.830 odstranili mandlje in 31.377 so odstranili mandlje in žrelnico.

“Nevarnost za nastanek bolezni smo izračunali glede na to, ali so bili odstranjeni mandlji, žrelnica, ali oboje v prvih devetih letih njihovega življenja, kajti to je čas, v katerem so ta tkiva najbolj aktivna pri razvijajočem se imunskem sistemu,” je povedal vodilni raziskovalec z univerze Melbourne, dr. Sean Byars.

Analiza podatkov je pokazala strašljive podatke

Odstranitev mandljev je povezana s trikrat večjo verjetnostjo za bolezni zgornjega dela dihalnega sistema v primerjavi s tistimi, ki niso imeli odstranjenih mandljev. To vključuje astmo, gripo, pljučnico in kronično obstruktivno pljučno bolezen, kamor sodi vrsta bolezni, kot sta npr. kronični bronhitis in emfizem.
Absolutni rizik (rizik glede na pogostost te bolezni na splošno) je bil povečan za 18,61 odstotka.

Odstranitev žrelnice je povezana z več kot dvakrat večjo nevarnostjo za kronično obstruktivno pljučno bolezen in skoraj dvakrat večjo nevarnost za bolezni zgornjega respiratornega trakta in konjuktivitis. Absolutni rizik je bil prav tako podvojen. Po odstranitvi mandljev in žrelnice se je tudi med 4-krat in 5-krat povečala nevarnost za vnetja srednjega ušesa in sinuzitis.

Študija je tako pokazala, da kratkoročna korist odstranitve organov ne odtehta trajnih dolgoročnih posledic, ki jo te prinesejo: težave z dihanjem in nenormalno dihanje sinuzitis, vnetja srednjega ušesa so precej pogostejše po odstranitvi.

Raziskovalci zato predlagajo, da se poišče alternative odstranjevanju teh organov, saj močno okrnijo normalen razvoj imunskega sistema in vodijo v trajne bolezni in težave v odrasli dobi. “Ko bomo odkrili več o funkciji imunskih tkiv in doživljenjskih posledicah odstranitve, še zlasti v občutljivi dobi, ko se telo razvija, bo to lahko vodilo odločitve o zdravljenju za starše in zdravnike.”

Raziskava je bila objavljena v znanstveni publikaciji Journal of the American Medical Association Otolaryngology Head and Neck Surgery.

PREBERITE TUDI: Slepič ni nepotreben organ: medicina je bila v veliki zmoti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj