… kakršnekoli funkcije ali namena ter da se je narava preprosto zmotila, ko nam ga je dala. A čas teče; znanost gre naprej in z njo prihaja do novih odkritij. Eno izmed teh je tudi, da je slepič vse prej kot nepomemben ter da ima izjemno funkcijo v našem telesu.

Slepič je majhen tanek ‘žepek’, ki se nahaja v naši trebušni votlini in za katerega so strokovnjaki medicine desetletja vztrajali, da nima nikakršnega namena v našem telesu. A najnovejše raziskave so pokazale, da je to svetlobna leta od resnice. Slepič ima namreč zelo pomembno in jasno funkcijo v telesu – skrbi za koristne bakterije v črevesju ter posledično naš imunski sistem in splošno zdravje.

PREBERITE TUDI: Zakaj splošni mediji v resnici svarijo pred prehranskimi dopolnili?

Prebivališče koristnih črevesnih bakterij

V raziskavi, ki je bila objavljena v strokovnih publikacijah, med drugim Comptes Rendus Palevol ter Journal of Theoretical Biology, je skupina znanstvenikov zbrala podatke kar 533 raziskav, opravljenih na sesalcih, ki imajo slepič in tistih, ki ga nimajo. Prišli so do neverjetnega odkritja.

Sesalci, ki imajo slepič, imajo tudi več limfoidnega tkiva, ki je namenjeno uravnavanju imunskega sistema. Limfno tkivo je povezano tudi z rastjo koristnih črevesnih bakterij, kar nadalje potrjuje, da je ta organ ‘shramba’ za koristne bakterije v črevesjih sesalcev.

Naloge slepiča

  • krepi in podpira imunski sistem;
  • vsebuje visoko koncentracijo imunskih celic;
  • deluje kot limfoidni organ (ti organi pomagajo dozorevanju imunskih celic, imenovanih limfociti – v človeškem telesu so to limfociti z imenom B celice);
  • B celice proizvajajo protitelesa, ki napadajo vdoru neželenih bakterij, virusov in strupov;
  • sodeluje pri proizvajanju molekul, ki omogočajo premikanje limfocitov v druge predele telesa;
  • protitelesa Imunoglobin A (IgA), ki imajo izjemen pomen za imunski sistem sluznic, se proizvajajo v slepiču;
  • je shramba koristnih bakterij, ki črevesju pomagajo pri premagovanju infekcij ter ga ščitijo pred nadaljnjimi infekcijami zaradi škodljivih bakterij;
  • kratek slepič je rizični faktor za nastanek raka črevesja.

Študije so pokazale tudi, da je pri ljudeh, ki so jim slepič odstranili, kar 4-krat večja verjetnost, da se jim bakterijska infekcija ponovi. Domnevajo pa tudi, da pomaga pri razvoju zarodkov.

Zatorej ko naslednjič slišimo, da ‘se je narava zmotila’ ter da sta znanost in medicina nezmotljivi, premislimo ponovno.

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj