Odprto pismo Vladi RS: Izjava za javnost – Odbor za človekove svoboščine

Ustavna določba prepoveduje vsakršno medicinsko eksperimentiranje, ki ni po naši volji

Vlada Republike Slovenije
Gregorčičeva 20, 25
1000 Ljubljana

Spoštovana Vlada Republike Slovenije!

V začetku meseca aprila 2020 smo slovensko javnost seznanili, da smo ustanovili civilno iniciativo Odbor za človekove svoboščine. Istočasno smo tudi objavili javni dopis, ki smo ga poslali na Vlado v zvezi z zapovedanimi postopki ob pojavu korona virusa. Vlado smo seznanili z drugačnimi mnenji stroke, in tudi pozvali k resničnem zastopstvu ljudstva – v čigar službi je – in jo posvarili pred skušnjavo, da bi nas, državljane komurkoli prodajala v medicinske ali tehnokratske poskuse.

V sprejetem odloku namreč piše, da se globe zaračunavajo v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih, tam pa so predvidene kazni ne le za zadrževanje v velikih skupinah, temveč tudi za onemogočanje ali zavračanje zdravljenja z imunoglobulini ali cepljenja z obveznim cepivom, ki bi ga v skladu z omenjenim zakonom lahko predpisal kar Minister za zdravje.

Čeprav je zakonski rok za odgovor že pretekel, uradnega odgovora s strani vlade še vedno nismo prejeli. Vlada je sicer v javnosti napovedala, da bo ukrepe delno zmanjšala že v aprilu, po drugi strani pa se v medijih pojavljajo mnenja določenih strokovnjakov, ki bi vlekli karanteno celih 18 mesecev in njen konec povezujejo šele z množičnim cepljenjem ter se spogledujejo z obveznostjo oziroma prisilo. Vlada medtem pripravlja dopolnitve Zakona o nalezljivih boleznih, v glavnih medijih pa se pojavljajo novice, ki nas obveščajo, da bo policija začela uporabljati električne paralizatorje, ki jih bodo lahko uporabljali tudi na otrocih, nosečnicah, obolelih in ostarelih. In zdravstvena stroka naj na to ne bi imela pripomb (!?).

Ob dejstvih, da:

  • je v Sloveniji obolelost s COVID-19 (korona virusom) statistično gledano daleč pod vsakoletno, tudi letošnjo obolelostjo z navadno gripo (smrtnih žrtev korone je namreč vsaj štirikrat manj kot smrtnih žrtev zaradi navadne gripe);
  • velika večina obolelih zaradi milega poteka okužbo komaj opazi;
  • krivulja obolelosti pada tudi v Sloveniji;
  • zdravniških pričevanj iz tujine, da se pod žrtvami korone vpisujejo v veliki večini primerov osebe, ki so že pred okužbo s korona virusom imele eno ali več hudih bolezni, kot so rak, srčno-žilne ter ostale kronične in/ali avtoimune bolezni;
  • je epidemija korone skoncentrirana v domovih za ostarele in bolnišnicah;
  • so načini zdravljenja bolnikov z ibuprofenom, paracetamolom, imunoglobulini pogosto lahko usodni;
  • so testi za korona virus izpričano nezanesljivi,

se napovedovanje 18-mesečne karantene in obveznega cepljenja ne zdi le pretirano, temveč že povsem onkraj razumnega. Tudi v primeru nevarnejšega virusa: zaustaviti javno življenje za toliko časa pomeni tudi ustvarjati izjemno nevarne pogoje v ekonomskem, gospodarskem ter družabnem življenju.

Nekatere evropske države, kot recimo Belorusija, Švedska, Švica, niso sprejele tako rigoroznih ukrepov; v tistih državah, kjer pa so sprejeli podobno, prihaja do ogorčenosti in protestov. V Nemčiji, kjer je več priznanih zdravnikov javno protestiralo proti nesorazmernim vladnim ukrepom zaradi sorazmerno nepomembnega virusa, je odvetnica Beate Bahner spisala tudi ustavno pritožbo, kjer je zahtevala, naj se karantena nemudoma ukine, saj sprejeti koronski odlok krši vse temeljne pravice in svoboščine zagotovljene z nemško ustavo. Njihova različica diktature je bila tudi popolnoma nezakonito izpeljana, mimo ustavnih zahtev po 2/3 večini parlamenta in kar z odlokom vlade. Poleg tega okoliščine sploh ne izpolnjujejo pogojev za sklic izrednega stanja – saj ne gre za resno epidemijo, za kakršno jo sicer razglašajo mediji. Tudi v primeru upravičene razglasitve izrednega stanja, torej v primeru vojnega napada na Nemčijo, ali prave epidemije (katere korona statistično še zdaleč ne dosega), bi ne vlada, ne katerikoli drug državni organ, ne imel pristojnosti za ukinjanje vseh teh človekovih pravic in svoboščin.

Slovenski primer je podoben nemškemu, pravzaprav gre za popolnoma enak ovinek mimo ustave, saj smo se tudi mi znašli v položaju, ko nam država krati naše temeljne pravice in svoboščine z odlokom, sprejetim na neustaven način. V obeh primerih smo se naenkrat znašli pod diktaturo Ministra za zdravje, v Nemčiji potom Zakona o zaščiti pred okužbami, v Sloveniji potom Zakona o nalezljivih boleznih. Pri nas gre torej za “copy paste” nemške metode preskoka ustave in uvedbe diktature, kar je bilo očitno pripravljeno že veliko prej in priča o načrtovanem in mednarodno koordiniranem posegu v ustavne pravice evropskih državljanov.

V italijanskih medijih se brez ovinkov piše o državnem udaru v Sloveniji. Tudi preiskovalni novinarji na Twitterju pišejo, da bodo pod drobnogledom opazovali početje, kot pravijo, skrajno desne aktualne vlade.

V resnici ravnajo vsi politiki, ki so sprejeli ali ki upoštevajo koronski odlok, hudo protiustavno, za kršitve ustavnih pravic v takšnem obsegu pa je predpisana zaporna kazen do petih let. Enako je predvidena zaporna kazen do petih let tudi za policiste, ki preganjajo nedolžne osebe, kar se v primeru pregona zdravih oseb, ki se sprehajajo ali potujejo, nedvomno dogaja. In ne samo, da so policisti poslani nad lastni narod – v času epidemije korone jim je oblast namesto primerne zaščite blagovolila nameniti zgolj higienske maske.

In res, kako gre napoved 18-mesečne karantene in obveznega cepljenja skupaj z ustavno določbo, ki prepoveduje vsakršno medicinsko eksperimentiranje proti naši volji? In kaj bi naj bilo to najnovejše cepivo drugega, kot eksperimentiranje, ki bi naj prineslo farmacevtski industriji sicer kupe denarja, potencialnim prejemnikom pa ob domnevni zaščiti pravzaprav le zdravstvena tveganja?

Omenimo še, da izjemnemu odzivu na opozorila v našemu dopisu in podpori s strani javnosti, opažamo skoraj popoln medijski mrk. Mediji ne problematizirajo vprašanj človekovih pravic pod pogoji karantene, ne trajanja, še najmanj pa upravičenosti karantene. Kršitve ustavnih pravic niti ne omenjajo. Izredno zanimiv in poučen intervju z mag. Karin Rižner, ki je omenjala preštevilne težave v zvezi s koronavirusom, karanteno in pretokom informacij, je bil neupravičeno umaknjen z spletne strani RTV-ja. Množični mediji ne delujejo v kontekstu obveščanja slovenskega naroda.

Odbor za človekove pravice se čuti dolžnega, da opozori na centralizacijo oblasti in pohod enoumja, ki se dogaja vpričo nas. Neustavna in znanstveno neupravičena karantena bo poleg zdravstvenih in ustavno-pravnih imela tudi močne ekonomske posledice, zato je treba prepoved gibanja med občinami (kakor tudi vse ostale neutemeljene prepovedi) nemudoma umakniti, saj se bodo ljudje zaradi ekonomskih težav morali nujno povezovati, da si bodo lahko medsebojno pomagali, s hrano, zelišči, kurjavo itd.

Od državnih struktur ta hip očitno ne moremo pričakovati kaj dosti koristnega, saj se ukvarja z lastno pomembnostjo, a naj se zaveda, da hodi po tankem ledu in da jo bo na koncu sodila zgodovina, zato jo pozivamo, da naj se ne predaja preveč totalitarnim skominam in še posebej, naj se ne izvaja komunikacijskega mrka z ugašanjem telefonov ali interneta, saj je za ljudi povezovanje življenjskega pomena. Vse državljanke in državljane pa pozivamo, da skrbijo za svoje zdravje predvsem z zdravo prehrano in z gibanjem na svežem zraku, in seveda z varnostno razdaljo ali tudi izogibanjem bolnim osebam. Pomemben je tudi počitek in umirjeno stanje duha. Ob vsem tem pa prebivalcem svetujemo tudi, naj se lotijo obdelovanja vrtičkov – zdaj je primeren čas! – in na sodelovanje v smislu izmenjave semen in pridelkov.

Vlado RS torej še enkrat pozivamo, da z mesecem majem ukine koronske odredbe, če noče narediti s svojo politiko neprimerno večje škode, kot jo naredi običajna sezona gripe, kakršna je tudi letošnja. Slovensko policijo pa pozivamo, da koronski odlok izvaja taktno in človeško, naj torej le opozarja, kadar se zdi to smiselno, naj pa se raje varuje skušnjave predpisovanja neustavnih glob.

Odbor za človekove svoboščine, 13. 4. 2020

1 komentar

  1. […] – Pismo Vladi RS Odbora za človekove svoboščine https://m.planet-lepote.com/odprto-pismo-vladi-rs-ustavna-dolocba-prepoveduje-medicinsko-eksperiment… – Dr. Avbelj in dr. […]

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj