Ponovno uporabo je potrebno spremeniti v navado

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki – najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden učinkovitejših je ponovna uporaba. V Sloveniji se zato v letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov posvečamo ponovni uporabi, predvsem tekstila, kosovnih odpadkov in embalaže. Akcija bo tokrat potekala v tednu od 16. do 24. novembra 2019, prijave so odprte vse do 8. novembra.

V Evropski uniji se količina proizvedenih odpadkov povečuje, kar je v glavnem posledica današnje množične potrošnje, kjer velja pravilo kupi – uporabi – zavrzi.

Po zadnji raziskavi Eurostata smo v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju proizvedli 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji pa zgolj 10 kg manj, številka pa se rahlo povečuje že od leta 2013 dalje. Jasno je, da je potrebno ukrepati.

Največja ozaveščevalna akcija v Evropi se letos posveča ozaveščanju in izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi. Še posebej pereče je ravnanje s tekstilom, kosovnimi odpadki in embalažo, zato se bomo v Sloveniji posvečali načinom, kako lahko zmanjšamo in ponovno uporabimo predvsem slednje.

Vse se da ponovno uporabiti

Maja Nagode si je za svoj življenjski moto izbrala eno samo besedo – manj in skupaj z družino živi po načelu čim manj odpadkov. Maja je ustvarila tudi Facebook skupino Dom brez odpadkov, kjer si več kot 10.000 članov izmenjuje ideje in načine, kako v vsakdanjem življenju ustvariti čim manj odpadkov. Svoje izkušnje in misli je delila na delavnici, ki sta jo organizirali Zbornica komunalnega gospodarstva in Ministrstvo za okolje in prostor za vse, ki načrtujejo organizirati akcijo v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

»Spomnim se, kako sem pred leti šla prvič po kruh s svojo vrečko, ki mi jo je mama naredila iz zaves. Ves čas sem razmišljala, kako bom trgovki razložila, da imam s seboj tekstilno vrečko in ne potrebujem papirnate. Na moje presenečenje je bilo veliko enostavneje, kot sem si predstavljala. Brez embalaže lahko nakupujemo kjer koli – samo pomislite, sadje in zelenjava, ki jo kupujemo vsak dan, sta brez embalaže, vse, kar moramo storiti, je, da s seboj prinesemo tekstilno vrečko ali drugo embalažo za večkratno uporabo. Vsak dan imamo možnost spremeniti svoje navade in začnemo ravnati odgovorneje,« je dejala Maja.

Matic Praznik je učitelj likovne umetnosti na osnovni šoli. Je umetnik, ki živi filozofijo »nič ni stran« in kupuje minimalno, saj ne podpira nepremišljenega in pretiranega potrošništva, namesto tega si vse, kar potrebuje, raje izdela sam iz kosov odpadnega materiala, ki mu vdahne novo življenje.

» S tem, ko kos pohištva ponovno uporabimo, mu vrnemo vrednost in z nekaj domišljije mu lahko damo tudi nov pomen ali vlogo. To učim tudi svoje učence. Tako smo iz starih smuči naredili klop, iz lesenih zabojčkov sedežno garnituro. Otroci so do tega koncepta veliko bolj odprti kot odrasli, ki so že prepojeni s tem, da moramo kupovati vedno novo. Ni res. Malokaj je za stran in skoraj vse se da ponovno uporabiti,« je dejal Matic.

Šteje vsaka prijavljena akcija

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je družna iniciativa, ki postane s številom prijav močnejša. Pridružite se ji lahko vsi – nevladne organizacije, šole, bolnišnice, kulturne ustanove, zavodi, društva, podjetja in posamezniki. Kako? Tako da v tednu od 16. do 24. novembra 2019 organizirate aktivnost, ki bo javnost ozaveščala, zakaj, kje in kako lahko udejanjamo ponovno uporabo v vsakdanjem življenju. Nekaj idej za sodelovanje lahko najdete tu.

Prijave so odprte do petka, 9. novembra

Svojo akcijo lahko prijavite do petka, 9. novembra 2018, na spletni strani Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Več informacij o postopkih prijave najdete na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva. Prijavljene akcije se bodo potegovale za nagrado European Week of Waste Reduction Awards, ki jo Evropska komisija podeljuje za najbolj inovativne pristope na področju preprečevanja odpadkov.

PREBERITE TUDI: 8 dejanj, s katerimi pripomorete k zmanjšanju onesnaževanja oceanov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj