… že pred časom sedaj pa so prišli še do novih odkritij: in sicer da obstaja 5 tipov lastnikov mačk. Gre pa predvsem za njihov odnos do mačkinega lova in načina, kako si prilaščajo ‘ozemlje’.

Raziskovalci z univerze Exeter so anketirali britanske lastnike mačk in ugotovili, da se delijo na ‘ozaveščene skrbnike’, ki jih skrbi mačkin vpliv na divje življenje in ki se čutijo odgovorne za njeno omejevanje; ter na ‘zagovornike svobode’, ki so proti omejevanju vedenja in ravnanja mačk.

Potem so tu še ‘zaskrbljeni zaščitniki’, ki so osredotočeni predvsem na mačkino varnost; ‘tolerantni zaščitniki’ ki jim sicer ni všeč, da mačka lovi, a to tolerirajo; ter ‘popolni brezskrbneži’, ki na mačkin lov in ostala početja še pomislijo ne.

Mnoge organizacije za zaščito divjega življenja so namreč zaskrbljene zaradi števila živali, ki ga polovijo sicer domače mačke, ki jih je v Veliki Britaniji okoli 10 milijonov. Mačke svoj plen seveda pogosto prinesejo ponosno pokazati tudi domov, kar večini lastnikov ni ravno prijetno.

Organizacije za zaščito divjega življenja skušajo ozaveščati o vplivu tega lova, saj so nekatere divje živali že ogrožene. Najti skušajo idealno kombinacijo, da bi bile zadovoljne mačke in zaščitene divje živali. Da pa bi to dosegli, so morali ugotoviti karakteristike značaja lastnikov mačk, da bi jim kar najbolje pristopili.

Večina lastnikov mačk se zaveda pomena prostega gibanja in dostopa do narave svojih mačk, zato niso naklonjeni zapiranju teh, v osnovi vedno divjih živali, med štiri stene. A le ena skupina lastnikov mačk je videla lov kot nekaj pozitivnega, zato so bili ostali štirje tipi dovzetni za poskus omejevanja.

Predlagali so jim, da mačke opremijo s pisanimi ovratniki, ki bi opozarjali divje živali; nekateri pa mačkam nataknejo tudi zvončke. “Če želimo rezultat ‘volk sit, koza cela’, je treba poskrbeti tudi za divje živali in zavzeti pragmatični pristop, pri katerem se upošteva lastnosti lastnikov mačk, da se doseže cilj varstva divjega življenja.”

Zato bodo za vsako skupino lastnikov mačk prilagodili pristop in metode, kako omejiti lov mačk, kar bo imelo pozitiven vpliv na populacije ptic in drugih živali. Prave intervencije bodo združile manj lova, skrb za mentalno počutje mačke in dobre odnose med makami in njihovimi lastniki.

PREBERITE TUDI: Imate raje mačke ali pse? To veliko pove o vaši osebnosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj