… k svoji hrani, vendar se sploh ne zavedajo, da ima toliko sestavin, dodatkov, emulgatorjev, ki škodujejo zdravju.

Ja, tudi nas je presenetilo, da paradižnik, začimbe in kis niso edine sestavine. Pravzaprav redki proizvajalci ketchupa sploh uporabljajo svež paradižnik. Namesto njega uporabijo kar koncentrat paradižnika – posušeno različico, ki ji je potrebno dodati vodo. Poleg “paradižnika” ketchup vsebuje še destilirani kis, visoko fruktozni koruzni sirup (sladkor), koruzni sirup (še več sladkorja), veliko količino soli, ojačevalce okusov, prah čebule in razne začimbe. Večina jih vsebuje tudi konzervanse kot so natrijev benzoat in kalijev sorbat.

Natrijev benzoat se v večini primerov uporablja kot konzervans za živila in pri prikrivanju okusa hrane, ki je slabše kakovosti. Na živilih je označen kot E211 in je označen kot visoko tvegan aditiv, medtem ko kalijev sorbat ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.

Glede na to, da ketchup v večini primerov uporabljamo kot dodatek k hitri prehrani, je res zelo nezdrava izbira. Priporočamo, da ga nadomestite z domačo različico, ki je neprimerno bolj zdrava od trgovinske.

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj