V prvem delu članka Obnavljanje kože ter vpliv hidroksi kislin smo obdelali osnove delovanja in obnavljanja kože, ter izvedeli, da se starejša koža obnavlja počasneje, prekriva pa jo debela plast odmrlih, poškodovanih celic, zaradi česar izgleda še bolj starikava in uvela.

zdrava in negovana koža

Kljub temu, da gub sicer ne moremo preprečiti ali odpraviti (razen z obiski pri plastičnih kirurgih), pa lahko videz kože zelo izboljšamo z uporabo alfa oz. beta hidroksi kislin. Te namreč delujejo na vrhnjo, odmrlo plast celic, jo odstranijo in spodaj je bolj sveža in zdrava koža, ki je tudi bistveno bolj dovzetna (boljše absorbira) za vse koristne snovi, ki jih vsakodnevno nudimo svoji koži (antioksidanti, antiiritanti).

Pa začnimo z alfa hidroksi kislinami. Poznamo pet vrst alfa hidroksi kislin, in sicer glikolno (glycolic acid), mlečno (lactic acid), ki sta tudi daleč najbolj raziskani, uporabljani in dajeta najboljše rezultate, medtem, ko so malic, tartaric in citric acid redko uporabljane, manj raziskane in tudi ne dajo tako dobrih rezultatov. Večinoma se jih uporablja za uravnavanje ph proizvodov, še zlasti citronsko kislino.

Beta hidroksi kislina pa obstaja le ena – to je salicilna kislina.

Pomemben je pH izdelka

Za vse hidroksi kisline je značilno, da so zelo občutljive na ph proizvoda – to pomeni, da če nek izdelek, ki vsebuje katero od hidroksi kislin, nima primerne ph vrednosti, ne bodo imele učinka kot kisline. V takem primeru delujejo alfa hidroksi kisline le kot vlažilci kože (kar je sicer v redu, ni pa namen, ki ga želimo z uporabo kislin doseči), salicilna pa deluje le protivnetno (salicilna kislina je izvedena iz acetilsalicilne kisline, ki jo vsebuje aspirin, ta pa je znana po svojem protivnetnem delovanju).

Poleg ustrezne ph vrednosti, ki mora biti med 3 in 4, pa morajo biti hidroksi kisline tudi v točno določenih odstotkih, da od njih lahko pričakujemo delovanje, sicer se zgodi enako, kot če ph vrednost ni ustrezna, torej, če je prenizka. Tako morajo vsebovati izdelki z alfa hidroksi kislinami med 5 % in 15 % le-teh, medtem ko je salicilna kislina veliko močnejša in učinkuje že v količini 1 % do 2 %.

Zadnje čase je opaziti (na srečo predvsem v tujini) tudi izdelke s precej višjimi vsebnostmi hidroksi kislin, imanovani “peel”. Uporabo teh vam odsvetujem, saj tako visoki % (alfa hidroksi nad 15% in salicilna nad 3%) odstranijo precej večji del površine naše kože in niso priporočljive za uporabo doma oz. to področje še ni dovolj raziskano in varno. Lahko se namreč zgodi, da nam dobesedno »sežgejo« oz. posnamejo vrhnjo plast kože in nam ostanejo trajne posledice (brazgotine, povečana in zmanjšana pigmentiranost kože ipd.).

Zato se, v kolikor želite bolj drastične rezultate ter izboljšanje strukture in izgleda svoje kože, napotite k dermatologu ali lepotnemu kirurgu, saj so specializirani za te posege in je tveganje bistveno manjše, poleg tega pa koža po takšnih tretmajih potrebuje posebno obravnavo in nego.

Kako se odločiti, ali so za vas primerne alfa ali beta hidroksi kisline?

Zelo preprosto: za suho, od sonca poškodovano in starejšo kožo, ki nima težav z nečistočami, so najbolj primerne alfa hidroksi kisline, torej mlečna in glikolna. Te so topne v vodi in odstranjujejo vrhnjo poškodovano odmrlo plast naših celic, pri čemer glikolna kislina daje celo dobre rezultate pri odpravljanju pigmentnih madežev (peg in lis, ki lahko nastanejo, če imamo hkrati prisotno kako hormonsko neravnovesje, kar je dandanes prej pravilo kot izjema).

Za mastno in k nečistočam nagnjeno kožo je primernejša salicilna kislina (ki je topna v maščobah in alkoholu), saj ima neverjetno sposobnost topljenja maščob. Kaj to pomeni? To pomeni, da lahko penetrira v naše pore in topi maščobo, ki je ujeta v njih. Tako preprečuje nastanek ogrcev in ostalih nečistoč, v določeni meri pa jih lahko celo odstrani (nikar pa ne pričakujte, da vam bo »ven potegnila« mesece stare, velike, črne ogrce – te je potrebno ročno odstraniti oz. iztisniti).

Če je vaša koža nečista in hkrati poškodovana zaradi nezadostne ali nepravilne nege, nezdravega načina življenja ali prekomernega izpostavljanja UV sevanju, pa izmenično uporabljajte alfa in beta hidroksi kisline. Obstajajo pa tudi izdelki, ki vsebujejo oboje: torej AHA in salicilno kislino.

Kdaj začeti z uporabi hidroksi kislin?

Pomembno je tudi, da z uporabo kislin ne začnete prezgodaj. Mlada in neproblematična koža jih zagotovo ne potrebuje nekje do skoraj 30. leta, takrat pa se lahko že preventivno začne z uporabo kislin, saj spodbujajo obnavljanje kolagenskih in elastinskih vlaken, ki z leti začnejo slabeti. To pomeni, da lahko v določeni meri upočasnimo staranje kože, seveda ob sočasni uporabi zanesljivih UV filtrov, ki so ob uporabi hidroksi kislin še toliko pomembnejši – odmrle plasti celic, ki bi kožo vsaj malo ščitila pred UV sevanjem tako namreč nimamo in koža je še veliko bolj dovzetna za poškodbe zaradi UV sevanja. Tako vse, kar dobrega naredimo zanjo z uporabo kislin, je uničeno, če jo znova nezaščiteno izpostavljamo UV sevanju, hkrati pa ustvarjamo še večje in globlje poškodbe kože. Zato nekateri izdelke s kislinami uporabljajo samo čez zimo.

Pri uporabi alfa ali beta hidroksi kislin je zelo pomembno tudi, da se zavedate, da je za trajne rezultate potrebna (kolikor-toliko) redna uporaba. Občasna uporaba, žal, ne bo prinesla rezultatov.
Kako pogosto uporabljati hidroksi kisline?

Pogostost uporabe je treba prilagoditi stanju kože (in ne samo starosti). Če je vaša koža zelo poškodovana oz. ni več ravno mlada, je potrebna uporaba vsak dan ali celo 2x dnevno. Seveda pa je tudi to odvisno od koncentracije kislin: če ima izdelek 5% alfa hidroksi ali 1% beta hidroksi kislin, je uporaba 2x dnevno priporočljiva, če pa je vsebnost alfa hidroksi kislin 10% oz. salicilne 2%, je enkrat dnevno dovolj.

Glede na stanje kože: če je vaša koža v dobrem stanju oz. mlada in kisline uporabljate namesto klasičnih (mehanskih) pilingov, je uporaba 1x do 2x tedensko dovolj: 2x, če je % kislin nizek, 1x, če je višji.
Poli hidroksi kisline

Te kisline so razvili, ker so alfa hidroksi kisline za nekatere lahko dražeče za kožo (tako, kot je vsako odstranjevanje odmrlih celic, s tem, da kisline delujejo najbolj enakomerno). Na začetku so bila pričakovanja velika, vendar so kasnejše raziskave pokazale, da neutemeljeno.

Poli hidroksi kislini sta gluconolactone ter lactobionic acid, ki imata večje molekule, zaradi česar naj ne bi prodrle tako globoko in naj bi zato manj dražile. Vendar so raziskave pokazale, da je razlika v penetraciji le 6%, kar pa ni ravno omembe vredno.
Kratka obnova

  • Nikar ne začnite z uporabo kislin brez potrebe ali prezgodaj. Prilagajajte celotno nego kože (čiščenje, uporaba kislin, vlažilne ali hranljive kreme…) stanju svoje kože. Če ste bili nepoučeni ali nespametni in ste veliko časa preživeli na soncu brez ustrezne zaščite oz. v solarijih, potem je vaša koža lahko že pri 20-ih tako poškodovana, da boste potrebovali alfa hidroksi kisline. Seveda pa ne pozabite, da je vse zaman, če ne boste kože ustrezno ščitili z visokimi UV filtri vsak dan, do konca življenja.
  • VEDNO, vsak dan, 365 dni v letu uporabljajte zanesljive UV filtre, toliko bolj nujno in toliko višje, če uporabljate hidroksi kisline. Sicer boste svoji koži naredili več škode, kot koristi. Poleg nekajenja so zanesljivi UV filtri v kombinaciji z antioksidanti največ, kar lahko naredite za ohranjanje mladosti vaše kože. Več o UV filtrih v posebnem članku.
  • Ne nasedajte napisom, da izdelek vsebuje hidroksi kisline, saj mnogi vsebujejo le določene sestavine, iz katerih se LAHKO pridobi kisline. Ampak, tako kot jabolko ni jabolčni sok, tudi nek ekstrakt ni kislina, ampak mora biti le-ta navedena s svojim imenom na listi sestavin (‘ingredients’). Zato pred nakupom preverite, ali izdelek, ki ga nameravate kupiti, sploh vsebuje katero od navedenih kislin. Pri tem pazite, da so alfa hidroksi navedene na začetku seznama (nekje do 5. mesta, če so navedene kasneje, težko verjetno, da je odstotek dovolj visok), saj jih mora izdelek vsebovati vsaj 5 %, salicilna pa mora biti na sredini sestavine, saj jo mora izdelek vsebovati med 1 % in 2 %.

PREBERITE TUDI: Ali alfa in beta hidroksi kisline res tanjšajo kožo?

13 KOMENTARJI

  1. Sem že malo pozabila o koristnosti hidroksi kislin in prav dobrodošlo je bilo spet prebrat članek in osvežiti spomin
    Hvala za odličen članek!

  2. Odličen članek! Končno sem se tudi jaz podala na pot razumevanja uporabnosti alfa in beta hidroksi kislin, in to s tvojo pomočjo, Tanja. Hvala!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj