Kakršnokoli preživljanje časa na prostem v naravi je za nas zdravilno. Ko nekdo omeni počitnice, nam v misli nemudoma skoči prizor, kako pod vročimi sončnimi žarki na ležalniku srkamo hladno pijačo, z nogami, zakopanimi v pesku , poslušamo šumenje morskih valov. Ni čudnega, da večina ljudi za lokacijo svojih počitnic izbere prav obmorska mesta. Morje ima preprosto svoj čar, ima tisto nekaj, kar nas sprosti in razstrupi. Ima pač ‘vitamin sea’. Veste, da so ti občutki dobili čisto svoj izraz?

PREBERITE TUDI: Takole čudežno na vas vpliva narava


Blue space

‘Blue space’ je angleški izraz za občutek miru in pomirjenosti, ki ju čutimo ob morski obali. Izraz povzema občutke, ki se v nas naselijo, ko vonjamo morsko sol, zremo v neskončni ocean in poslušamo šumenje valov.

Spremembe v počutju

Znanstveno je dokazano, da zaznave, ki jih imamo ob morju, pozitivno vplivajo na naše počutje: smo bolj srečni, zadovoljni, sproščeni in prenovljeni.

Voda zdravi

Voda zdravi in to je dejstvo, ki mu ne gre oporekati. Voda je vir življenja in je ključna za preživetje. Je ključni element narave. Verjetno se prav zato ljudje ob vodi počutimo tako dobro: ob slapovih, rekah, jezerih, ob morju in konec koncev, tudi ob topli kopeli in prhi. Voda odplakne probleme stran.

Plaža veča ustvarjalnost

Če čutite pomanjkanje ustvarjalnosti, motivacije ali če preprosto možgani ne delujejo, kot bi morali, pojdite na plažo. Naj vam modrina neba in vode očistita glavo in zjasnita misli.

Plaža zdravi depresijo

Preživljanje časa na plaži, ko so prijetno zaposleni vsi vaši čuti, to na vas deluje meditativno. Veter in voda odpihneta in odplakneta probleme, morska sol deluje razstrupljevalno, modrina neba boža vaše oči, sonce pa vam podarja vitamin D. Počasno šumenje valov pomirja ljudi, zaradi česar preidete v meditativno stanje, zaradi katerega se boste počutili bolje. Strmenje v ocean zdravi, negativni ioni, ki so v zraku zaradi morja, pa imajo antidepresiven učinek.

Že načrtujete vikend pobeg na morje?

PREBERITE TUDI: Kako (p)ostati fit do poletja (1. del)

[socialpoll id=”2544132″]

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj