Drama

Za dramske igre velja večja sproščenost, veje mladostni veter unikatnosti in posebnosti. Omejujočih pravil še zdaleč ni več. Morda vam tovrstni dogodek pušča veliko več osebne svobode, ki se je še zavedate ne. Zato pustite na plano lastne želje, barve, ki se želijo pokazati, in kombinacije, ki kažejo izvirnost. Pri spremljanju igre vam bo v veliko pomoč predčasno prebrano delo, če je to mogoče, sploh če gre za klasično delo, kar vam bo omogočalo lažje spremljanje dogajanja na odrskih deskah.

drama

V teater kar iz službe

Seveda se bo kdaj pripetilo, da odhod iz službe ne bo mogoč z vmesnim skokom domov, kjer bi se lahko preoblekli. Malo črno oblekico boste le malce oplemenitile, dodale svilen šal. Za čez dan jo prekrijte z barvno usklajenim suknjičem, večerne nogavice imejte v torbici in dnevne uhane zamenjajte z opaznejšimi. Večerne čevlje brez težav prinesite s seboj v vrečki, preostalo pustite v službi, avtu ali, če drugače ne gre, vedite, da imajo v gledaliških garderobah dovolj prostora. Spete lase čez dan le spustite in jih razčešite s kakovostno krtačo. Temen svinčnik za oči in rdeča šminka bosta videz le še docela dopolnila. Malenkosti pustite v majhni ročni torbici za morebitne popravke, saj dnevne torbice v gledališče nimajo vstopa. Razlika bo več kot očitna.

mala_crna_oblekica

Bonton

V gledališče vstopamo pravočasno, sicer nas bodo bodisi odslovili bodisi posedli na zadnje sedeže balkona. Če se morate prebiti do svojih sedežev čez ljudi, recite ‘oprostite’ in pojdite mimo njih z obrazom, obrnjenim k njim. Ne kažite jim hrbta, tudi če imate oblečeno obleko z zavidanja vrednim hrbtnim izrezom. Hvala in oprostite sta besedi, ki vas varujeta pred smrtonosnimi pogledi. Ko sedete na svoj sedež, ne polagajte obeh rok na naslonjala, saj vam pripada le desni, levega pustimo sosedu.

Doma pustite ure, ki oddajajo zvočne signale, mobilne telefone povsem izključite in poskrbite, da s kašljanjem ne boste motili drugih. Osvežilni bombon lahko reši marsikatero zagato ali pa počakajte pred zaprtimi vrati, da se kašelj pomiri. Sicer pa ostanite raje doma ter si skuhajte čaj, vzemite tableto in počivajte. Za predstavo si boste že še vzeli čas.
Močnejše dišave ne spadajo v zaprte prostore, prav tako ne pomanjkanje higiene, vendar o tem gotovo ni treba izgubljati besed.

V operi ali pri izvajanju klasične glasbe se med stavki ne ploska. Nič ne de, če se na to ne spoznate preveč, počakajte na aplavdiranje množice. Ne vstajajte pred koncem, razen če niste tako navdušeni, da morate od navdušenja na noge in zaklicati ‘bravo’, kot je to primerno v izrednih odlično odpetih arijah ali zaigranih koncertih, kar pa sploh ni prikladno za dramsko razpoloženje.
Tudi če ste sveže zaljubljeni, ne polagajte rok okrog vratu sedečemu ljubemu, saj imate za to dovolj prostora zunaj gledališča kot tudi za strastna poljubljanja in objemanja. Program gledališč gotovo ne ponuja kinodvoranske romantičnosti zadnjih klopi.
Majhnih otrok gotovo ne pripeljemo s seboj na dolge predstave, saj s tem ne delamo usluge nikomur. Raje jih odpeljite na lutkovno predstavo ali izlet in počakajte, da bodo nekoliko zrasli. Na koncertih klasične glasbe si ne brundajte melodije ali ne udarjajte po taktu. Za vse to in še več si dajte duška ob sodobnejši zvrsteh.

Naj vas vse omenjeno v zgornjih vrsticah ne omejuje ali odvrne od opere, baleta ali dramske igre. V garderobo vključite lastne želje in jih le uokvirite – še vedno bodite vi, in ne brezizrazna maska. Uredite se tako, da si boste všeč, vse drugo velikokrat pride samo po sebi. Vaš prvi gledališki obisk pa naj ne bo zadnji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj