Je kot uničujoča atomska bomba, ki spremeni vse: odnos; podobo, ki smo jo imeli o partnerju in o sebi, in popolnoma uniči zaupanje, ki je temelj vsakega varnega odnosa.

Odnos nikoli ni več isti, lahko pa se tudi konča. Ne glede na izid, nezvestoba zelo boli. Boli, ker gre za izdajstvo. Ko vstopimo v odnos in ga začnemo graditi, se vzpostavljajo varnost in zaupanje ter občutek, da se lahko zanesemo in računamo drug na drugega. Partnerja v zdravem odnosu bi naj vedela največ drug o drugem. V nezvestobi temu ni tako, saj eden od partnerjev igra s figo v žepu, ko del svojega življenja prikriva. Odloči se, da svoje energijo, pozornost in čas vlaga drugam, drugi pa o tem ne ve nič. Če se nam zgodi prevara v poslovnem svetu, boli – če v osebnem, pa še toliko bolj.

Proces okrevanja

Proces okrevanja po nezvestobi je mogoč. A ne zgodi se takoj – proces je postopen, zahteva čas, trud in garanje obeh partnerjev. Ponavadi v procesu okrevanja sledi več faz, ki nimajo jasnih prehodov, ampak se med seboj prepletajo.

1. Travmatično obdobje: šok in čustveno nihanje

Ob razkritju: ne glede na to, ali nezvestobo odkrije prevarani partner ali prizna nezvesti partner, je takojšnja reakcija šok, bolečina, ki je zelo močna. Bolečino lahko spremljajo močne telesne senzacije, lahko se pojavi občutek, da se tega ne da preživeti. Šok traja od nekaj ur do nekaj dni.

Sledi obdobje nihanja in pretresov, ko se pojavijo različna čustva: jeza, bes, ljubosumje, grozni občutki izdajstva, nemoč, obup, žalost. Vsa ta čustva se lahko pojavijo tudi, če gre za sum nezvestobe. Čustva v tem obdobju so zelo nepredvidljiva, lahko se spreminjajo iz ure v uro, skoraj iz minute v minuto. To je turbulentna faza, v kateri poleg čustvenega niha tudi telesno počutje. Pri obeh partnerjih se lahko pojavi nespečnost, pomanjkanje apetita, telo je brez moči.

2. Pojasnjevanje in iskanje vzrokov

Ko je čustvena nestabilnost še prisotna, se začne proces raziskovanja in razjasnjevanja: zakaj, kako? Pogosti so čustveni izpadi, konflikti, vprašanja o podrobnostih in vzrokih nezvestobe. Velikokrat se zaradi nezaupanja in bolečine pri prevaranem partnerju pojavi potreba po preverjanju telefonskih klicev, sporočil, bančnih izpiskov ipd.

Kako dolgo traja nihanje, je odvisno od več dejavnikov: npr. pripravljenosti nezvestega partnerja končati vse stike z drugo osebo in se osredotočiti na ranjeni odnos; pripravljenosti nezvestega partnerja povedati resnične informacije, ki zanimajo prevaranega, … Vsako kasnejše odkritje, da je po razkritju nezvestobe nezvesti partner prikrival, lagal, vodi do čustvenih pretresov in podaljšuje obdobje nihanja, ki lahko traja tudi več mesecev. Ustvarja vzdušje, ki čustveno ni varno in prevaranemu partnerju ne omogoča, da bi lahko pridobival zaupanje.

V tem obdobju se prevarani partner poleg vseh težkih občutkov sooča z vsiljivimi mislimi – podobami o prevari, z dvomom, kaj od tega, kar sva imela v odnosu, je sploh bilo resnično in samo najino, z osramočenostjo in s tem povezanimi vprašanji: Kako to, da nisem opazil/-a? A sem neumen/-a, da sem zaupal/-a? A sem neumen/-a, če dam še eno priložnost odnosu ali je bolje, da odidem? Kaj si drugi mislijo o meni, najinem odnosu? Nezvesti partner pa doživlja krivdo, sram, strah, da bi vsaka dodatna informacija še bolj prizadela partnerja, velikokrat tudi jezo, zakaj se je potrebno toliko časa ukvarjat s prevaro, zakaj toliko vprašanj, preverjanja.

Nezvesti partner želi obrniti nov list, medtem ko prevarani hoče razumeti in sestaviti celotno sliko preteklosti. Skrivnosti imajo uničujočo moč in pri prevari skrivnosti razbijejo/uničijo vse spomine, ki so vezani na obdobje trajanja prevare, zamajejo pa tudi ostale spomine vezane na odnos.

Vsa ta čustvena dinamika je zelo težka, partnerja se lahko ujameta v vrsto pasti, zato je ključnega pomena poiskati terapevtsko pomoč in se strokovno lotiti reševanja odnosa.

3. Stabilnost

Ko partnerja delata na odnosu, več razumeta o tem, kaj se je zgodilo, čustveno nihanje pojenja, več je predvidljivosti, kar s sabo nosi tudi več čustvene varnosti, stabilnosti. V odnosu partnerja lahko še vedno doživljata nihanja, bolečino, posebno ob ranljivih trenutkih (npr. obletnice, praznovanja), doživljata pa tudi trenutke, ki so lepi. Dogajajo se spremembe: spreminjata se partnerja, njun odnos drug do drugega, njune komunikacijske sposobnosti in sposobnosti reševanja konfliktov ter zapletov se izboljšujejo. Zaradi sprememb in novih izkušenj se postopoma pojavlja več (za)upanja, da lahko ostaneta skupaj in rasteta drug ob drugem, da odnos lahko preživi.

4. Nov začetek

Preživeti nezvestobo je proces, ki traja. Če sta partnerja pripravljena in se odločita reševati odnos, lahko zgradita kvalitetnejši odnos v katerem so prisotni iskrenost, zaupanje, sodelovanje in globoka povezanost. Zadnji del procesa je čustveni zaključek, ki vključuje nove vzorce, pravila, rituale, iskreno opravičilo in odpuščanje. Odpuščanje je proces in se ne zgodi naenkrat. Odpustiti ne pomeni pozabiti. Žal se prevare ne da izbrisati. Tudi več let kasneje lahko zaboli, ko se zbudi spomin. In zbudi ga lahko čisto majhen dražljaj. Pogostost in intenziteta bolečine se s časom zmanjša, v odnosu pa se ustvari prostor za nove izkušnje in doživetja.

O nezvestobi se ne govori

Nekateri pari se odločijo, da se o nezvestobi ne bodo pogovarjali in pometejo vse pod preprogo, potem pa živijo v strahu in negotovosti – čustvenem vzdušju, ki je težko in naporno. A tudi če pometemo umazanijo pod preprogo, vemo, da je tam. Podobno je pri nezvestobi. Prevara umaže odnos in tudi če se ne pogovarjamo o tem, vemo, da je odnos umazan. Kar je še bolj pomembno: ne moremo pozdraviti rane, če živimo v zanikanju, da rana obstaja. Tudi bolečina ne izgine, če jo ignoriramo. Še vedno boli. In še več: bolj ko jo ignoriramo in zanikamo, lažje se bo prenesla in ponavljala. Zato se nemalokrat zgodi, da se nezvestoba, če se partnerja ne lotita dela in odkrijeta vzroke, ponavlja in vsakič naslednjič pušča težje posledice.

Konec odnosa

Včasih nezvestoba pusti prevelike posledice, ali pa partnerja nista pripravljena reševati odnosa: nezvesti partner odide, prevarani zaradi bolečine izdajstva ne zmore. Ko se to zgodi, se začne proces žalovanja. Ta je v mnogih pogledih podoben procesu žalovanja, ko nam umre kdo od bližnjih. Če nezvesti partner odide, je za prevaranega proces dosti bolj boleč, ker nas je oseba, ki smo ji zaupali, verjeli, z njo delili najbolj intimne trenutke in stvari o sebi, razočarala, pustila na cedilu, izdala, zavrgla in zamenjala. Z nekom drugim deli to, kar je nekoč bilo najino in živi svoje življenje naprej. Soočanje s to realnostjo je boleče in ima več faz; od šoka, zanikanja, jeze, barantanja, depresije in potem s časoma tudi sprejemanje ter nov začetek.

Nezvestoba ima uničevalno moč in rani. A je po njej moč okrevati ne glede na to, kaj se zgodi z odnosom. Je pa tudi priložnost za rast, za ovrednotenje svojih prioritet, razumevanja sebe in odnosa, za odkrivanje tega, kar si želimo: zase in za svoje odnose v prihodnosti.

dr. Klaudija Ferčak
zakonska in družinska terapevtka
Stik psihoterapija
www.stik.si

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj