Zlate ribice, kot jih poznamo danes, so vse potomke pruskega krapa, ki izvira iz vzhodne in jugovzhodne Azije.

V starodavni Kitajski je bilo običajno gojiti zlate ribice v zunanjih ribnikih in vodnih vrtovih, kar ljudje počnejo še danes. Ob posebnih priložnostih ali ko je bil kakšen izjemno lep primerek, so bile zlate ribice postavljene na ogled v zaprtih prostorih v majhnih posodah. Med dinastijo Ming okoli leta 1276 našega štetja so bile zlate ribice uradno vzrejene in pripeljane v zaprte prostore, pri čemer so dosegli rdeče, zlate, lisaste in druge obarvane ribe.

Od kod prihajajo zlate ribice v trgovine za male živali?

Te dni so zlate ribice vseh oblik, velikosti, stilov plavuti, konfiguracije oči in barv. Večina zlatih ribic, ki jih vidite v trgovinah za male živali, prihaja od komercialnih rejcev, ki se običajno nahajajo na Tajskem, Japonskem, Kitajskem ali Indoneziji. Medtem ko so komercialne zlate ribice rumene, zlate in veliko drugih barv, so divje zlate ribice skoraj izključno olivno zelene ali temno sive. Zlate ribice so najbolj priljubljene hišne ribe in jih je mogoče najti v trgovinah za male živali po vsej državi.

Kako dolgo živijo?

Kljub popularnemu mitu, da zlate ribice umrejo precej mlade, so zlate ribice ena najdaljših živih rib, najstarejša zabeležena živa zlata ribica pa je dosegla 49 let. Glavni razlog, zakaj toliko zlatih ribic umre mladih, je, da jih ne hranijo v ustreznih pogojih.

Več zabavnih dejstev o zlatih ribicah

  • Zlate ribice živijo in spijo z odprtimi očmi. Pravzaprav nimajo vek, tako da ne morejo zapreti oči, tudi če bi to želele.
  • Zlate ribice kljub splošnemu prepričanju nimajo tri sekundnega spomina. Dejansko se lahko spomnijo stvari, ki so se zgodile pred tremi meseci – včasih tudi več.
  • Zlate ribice imajo občutek za rutino in jih je mogoče usposobiti za majhne trike, kot je plavanje skozi obroče in vlečenje vzvodov za sprostitev hrane.

PREBERITE TUDI: Spoznajte to čudežno rastlino, ki vam lahko pomaga pri vrsti težav

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj