Zadnje čase se vse več parov trudi zanositi, vendar jim zaradi različnih razlogov to ne uspe, morda pa vam navedena dejstva vsaj malo pomagajo.

PREBERITE TUDI: Ali nosečnice lahko telovadijo?

Spoznajte svoj cikel

Ko poznate svoj menstrualni cikel, izboljšate možnosti za zanositev. Prva faza se začne s prvim dnem krvavitve. Vaše telo sprošča hormone, zaradi katerih jajčeca znotraj vaših jajčnikov rastejo. Med 2 in 14 dnem ti hormoni pomagajo tudi pri zgostitvi sluznice maternice, da se pripravi na oplojeno jajčece.

Potreben je pravi čas

Ženske se rodijo z okoli 1 milijonom do 2 milijonoma jajčeci, vendar jih med ovulacijo v času njihovega življenja sprostijo le od 300 do 400. Običajno se vsak mesec sprosti samo eden. Jajčece potuje po enem od dveh jajcevodov, ki jajčnike povezujejo z maternico. Če je čas pravi, ga lahko sperma oplodi na poti do maternice. Če do oploditve ne pride v 24 urah, ko jajčece zapusti jajčnik, se jajčece raztopi. Spermiji lahko živijo približno 3 do 5 dni.

Izračunajte svoje najbolj plodne dni

Na splošno je najboljša možnost nosečnosti, če imate nezaščiten spolni odnos 1-2 dni pred ovulacijo. Če imate reden 28-dnevni cikel, odštejte 14 dni od datuma, ko pričakujete menstruacijo. V tem času načrtujte spolne odnose vsak dan.

Ovulaciji lahko sledite tudi s telesno temperaturo

Ko vaše telo sprosti jajčece, se sproži hormon progesteron, da bi zgradil in vzdrževal sluznico maternice. Zaradi tega se telesna temperatura nekoliko dvigne. Z bazalnim termometrom lahko vsako jutro ugotovite ali ste že v fazi ovulacije. Termometre lahko kupite v drogeriji.

Telesna teža vpliva na plodnost

Če imate prekomerno telesno težo, lahko hujšanje poveča vaše možnosti zanositve. Študija je pokazala, da so ženske, katerih indeks telesne mase (ITM) je nad normalnim, potrebovale dvakrat dlje časa, da so zanosile. Že  5 do 10% padec teže lahko drastično izboljša stopnjo ovulacije. Debelost lahko tudi pri moških povzroči neplodnost in zniža stopnjo testosterona.

Tudi starost vpliva na zmožnost spočetja

Zmožnost spočetja upada s starostjo, zlasti po sredini 30-ih. Strokovnjaki pravijo, da bi se morali pogovoriti s svojim zdravnikom, če ste mlajši od 35 let in poskušate zanositi več kot 12 mesecev ali več kot 35 let in poskušate več kot 6 mesecev.

PREBERITE TUDI: Krvna skupina vpliva na zmožnost zanositve

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj