… kar je popolno, neumrljivo in celovito. Užitni niso samo njegovi listi, ampak tudi semena, korenine in lubje drevesa. Vsi deli vsebujejo pomembne spojine, ki imajo številne zdravilne in lepotne koristi. Drevo v ajurvedi pomeni “dobro zdravje”.

O zdravstvenih koristih listov neema govorijo že stoletja. Nenavadno bi bilo, če v indijskem domu ali soseski ne bi videli drevesa neem. Listi neema vsebujejo več kot 130 različnih vrst bioloških spojin, kot so nimbin, nimandial, ki pomagajo zdraviti telo in spodbujajo zdravo življenje. Danes vas bomo malo poučili o številnih koristih listov neema za zdravje.

Zdravje kože

Neem je najbolj znan po svojih lastnostih proti staranju. Zaradi antioksidativnih lastnosti neem ščiti kožo pred škodljivimi UV žarki, onesnaževanjem in drugimi okoljskimi dejavniki. Vitamini in maščobne kisline v neemu izboljšajo in ohranjajo elastičnost kože, zmanjšujejo gube in drobne gubice. Zaradi tega ste vi in ​​vaša koža videti pomlajeni in mladostni.
Neem je koristen tudi v boju proti glivičnim okužbam. Njegove protiglivične in antibakterijske lastnosti preprečujejo škodljive bakterije in glive. Tako ščiti kožo in odstrani bolezni, povezane s kožo.

Za močne kosti

Za izgradnjo močnih kosti ni nujno samo mleko. Listi neema vsebujejo močno vsebnost kalcija in mineralov, ki pomagajo zgraditi močne kosti in zmanjšajo vnetja. V tradicionalnih vejah medicine se listi neema in olje neem pogosto predpisujejo starejšim bolnikom za lajšanje artritične bolečine in kakršne koli okorelosti ali bolečine, ki prihaja s starostjo. Redno masiranje kože z oljem neem pomaga tudi pri zdravju kosti.

Za imunski sistem

Številni strokovnjaki iz ajurvede priporočajo dnevno jemanje neema. Neemov čaj se pogosto predpisuje tudi za zmanjšanje zvišane telesne temperature, zlasti tiste pei malariji. Ker ima neem grenak okus, čaj dobi podoben okus, vendar deluje čarobno.

PREBERITE TUDI: Adaptogena zelišča lahko pomagajo uravnovesiti hormone v vašem telesu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj