Alergije je treba jemati resno, a kozmetična industrija bi se morala izogibati izdelkom povsem brez dišav, saj si tudi alergiki zaslužijo uživanje v kozmetičnih izdelkih in kontaktne reakcije se zelo redko pojavijo, pravi zdravnik alergolog.

Kozmetika brez dišav je v zadnjem času doživela pravi razcvet – od gelov za prhanje in losjonov za telo do pilingov, mask za obraz in ličil. A medtem, ko se svet res sooča z epidemijo alergij, profesor dr. Torsten Zuberbier iz berlinske univerzitetne bolnišnice in predsednik odbora evropskega centra raziskavo alergij (ECAFR) meni, da se ta epidemija nanaša na alergije, ki nastanejo kot posledica vdihavanja in zaužitja alergenov in ne kontakta s kožo.

“Najbolj pomembno sporočilo je, da je treba alergije jemati resno, vendar kontaktne alergije niso smrtne; so manj nevarne kot inhalacijske in prehranske,” je razložil Zuberbier. “Poleg tega kontaktne alergije niso v porastu – ravno nasprotno.”

V ospredju so koncentracije in pragi za kontaktne alergije

“Industrija se čedalje bolj zaveda dejstva, da se kontaktne alergije lahko pojavijo in veliki proizvajalci imajo izjemno dobre raziskovalne ekipe, znanstveno ozadje in poznavanje tveganj, zato se alergije na te izdelke redko pojavijo,” je dejal Zuberbier.

“Koncentracije določenih sestavin so ključne, ko gre za formuliranje izdelkov za ljudi z alergijami. Celo alergeni, ki lahko povzročijo alergije v višjih koncentracijah, npr. isoeugenol, se lahko uporabljajo v kozmetičnih izdelkih, če so uporabljeni v dovolj nizki količini,” opozarja Zuberbier.

PREBERITE TUDI: Eterična olja in dišave v kozmetiki

Opozarja pred naravnimi sestavinami

Ko so ga vprašali, kaj pomeni naraščajoči trend naravne kozmetike kar se tiče alergenov in za alergike, je Zuberbier odgovoril: “Naravne sestavine imajo večji alergeni potencial zaradi dejstva, da se je človek tekom evolucije navadil na te snovi. Razvilo se je genetsko ozadje za te naravne snovi, za razliko od novo razvitih sintetičnih.”

Problem pa predstavlja tudi oksidacija: “Pogost krivec je oksidacija izdelkov. Sveže formulirana krema ni problematična, a če pol leta stoji na polici na soncu, oksidira in lahko predstavlja resen alergijski problem. To je problem pri naravnih sestavinah.”

Tudi alergiki imajo pravico do užitkov

Proizvajalci morajo seveda uporabljati varne sestavine, ni pa treba pretiravati. “Ne potrebujemo družbe brez vonjav, ker so dišave tiste, ki nam pomagajo, da se bolje počutimo. Osnovna formulacija kreme ima nek svoj vonj, ki ni vedno prijeten, zato moramo dodati nekaj, da se ga naredi sprejemljivega. A še bolje je, da je tak, da ljudem daje užitek. Tudi alergiki imajo pravico do užitkov.”

PREBERITE TUDI: Takole vplivajo na nas prijetne dišave

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj