Če lepo diši, se bodo odločili za nakup in lepo dišeč izdelek tudi z veseljem uporabljali, če izdelek nima vonja ali pa je ta celo rahlo neprijeten, pa bodo izdelek vrnili na polico in iskali dalje. Pa je tak način kupovanja negovalnih izdelkov pravilen?

etericna_olja2

Ne – ravno nasprotno. Dejstvo, s katerim večina potrošnikov žal ni seznanjena, je, da so dišave v negovalnih izdelkih eden najpogostejših alergenov, povzročiteljev ekcemov ali zgolj rdečice in nelagodnega občutka na koži. Vse to pa povzroča (lahko tudi s prosim očesom neopazno) draženje in sproži vnetne procese na koži. Če se to zgodi občasno, to niti ni zelo problematično, razen če je koža zelo občutljiva in takoj reagira z rdečico, ekcemom ali alergijo.

Problem nastane, če takšne, torej močno odišavljene izdelke, uporabljamo redno, to je vsak dan ali celo večkrat na dan. Namreč pogosteje, kot se dogaja to draženje, večji stres je to za kožo in posledice so slabša odpornost na zunanje vplive (naj spomnimo, da je koža naša zaščita pred zunanjimi vplivi) in pospešeno staranje kože (počasnejše celjenje, propadanje kolagena, ki je ključnega pomena za zdravo in napeto kožo, itd.).

Četudi se vam zdi, da vam močno odišavljeni izdelki ne škodujejo, ker na koži ni opaziti vidne reakcije, to še ne pomeni, da vam dejansko ne škodujejo, le da ta škoda ni takoj opazna oz. ni opazna s prostim očesom. Ne verjamete, da vam vseeno škoduje, ker tega ne čutite?
Naj to pojasnim z eno zelo dobro primerjavo: tudi ko pojemo hamburger, sladkorno peno, pomfri ali kakšno podobno nezdravo hrano, nam ni slabo, ne bruhamo in ne zbolimo. Pravzaprav se ne zgodi nič dramatičnega – vendar to še ne pomeni, da je ta hrana zdrava oz. da nam ne škoduje.

Torej če je vaša koža bolj občutljiva, vam bo svoje nezadovoljstvo kaj hitro pokazala v obliki rdečice, alergije ali kakšnega ekcema. Če pa ni, bo tiho 'prenašala' sestavine, ki ji ne ustrezajo, medtem ko se bo škoda iz dneva v dan, iz meseca v mesec nalagala in morda nekoč izbruhnila v obliki alergije, kakšnega dermatitisa (zelo verjetno poznate koga, ki je pri 30-ih ali 40-ih nenadoma doživel 'nepojasnjen' izbruh alergije, dermatitisa ali ekcema), ali pa zgolj prezgodnjega staranja.

Zakaj sploh uporabljajo dišave v kozmetičnih izdelkih?

Prvi razlog je zagotovo dejstvo, da imamo ljudje radi izdelke, ki lepo dišijo. Čiščenje in nega sta za mnoge nekakšen prijeten, sproščujoč obred, kamor sodijo tudi prijetne vonjave, poleg tega pa ljudje lepo dišeče povezujemo s prijetnim. In če želijo proizvajalci kozmetike ustreči kupcem, jim morajo ponuditi izdelke, ki jih bodo kupci z veseljem kupovali in uporabljali – torej izdelke, ki lepo dišijo. Izdelki, ki so brez vonja, so povprečnemu potrošniku manj privlačni kot izdelki, ki lepo dišijo.

Drugi razlog je, da imajo sestavine kozmetičnih izdelkov vsaka svoj vonj, ki je lahko zelo neprijeten, ali pa nastane vonj neprijeten, ko v izdelek zamešajo vse sestavine, ki imajo vsaka svoj vonj. Zato ga skušajo proizvajalci z dodajanjem dišavnih komponent čim bolj prekriti, saj se zavedajo, da si potrošniki želijo prijetno dišeče izdelke.

Eterična olja so pa zagotovo v redu, ker so naravna!

Nikakor ne. Eterična olja so dišave kot vsaka druga in raziskave so pokazale, da imajo lahko zelo škodljiv vpliv na kožo. Eterična olja so večinoma celo bolj škodljiva za kožo kot ostale, 'umetne' dišave; nekatera imajo citotoksično delovanje (kar pomeni, da povzročajo odmiranje celic), spet druge fototoksično delovanje (ob izpostavljenosti UV sevanju imajo strupeno delovanje in povzročajo pigmentne madeže), tretje povzročajo močno draženje, spet za četrte so raziskave pokazale, da povzročajo alergije, dermatitis in podobne kožne težave in nevšečnosti.

Eterična olja predstavljajo še poseben problem, saj so s porastom linij naravnih kozmetik v zadnjih letih, ko je tako izrazit trend 'nazaj k naravi', prisotna v večini izdelkov naravne kozmetike in se jim je zatorej težko izogniti. Poleg tega proizvajalci na svojih izdelkih skorajda brez izjeme zatrjujejo pozitivne učinke eteričnih olj na kožo, takšne in podobne neresnice pa lahko pogosto zasledimo v raznih nestrokovnih člankih v ženskih revijah in na spletnih straneh.

Zato, ko boste naslednjič na kakšnem naravnem izdelku, ki vsebuje npr. eterično olje sivke, prebrali, da zaradi vsebnosti sivke pomirja kožo, se spomnite, da koža nima nosu in da ji eterična olja škodujejo, nato pa izdelek raje vrnite nazaj na polico – razen, če je eterično olje navedeno zelo proti koncu sestavin in so ostale sestavine zelo dobre.

Skratka, kot že mnogokrat poudarjeno – naravno ni nujno zdravo in koristno. Tudi mušnice so naravne, a jih zato ne bomo jedli.

4 KOMENTARJI

  1. Zelo poučen in lepo spisan članek, ki bo nam, občutljivokožcem prišel še kako prav. Spisek sestavin je pa že v moji torbici in sem prepričana, da mi bo še kako prišel prav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj