Sobe v hiši so precej preproste: jedilnica se uporablja za prehranjevanje, spalnica za spanje, kopalnica za kopanje in tako naprej. Kako se boste lotili urejanja zunanjega prostora, je povsem osebna odločitev, vendar je dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil, da bo prostor uporaben in estetski hkrati.

1. Ne pozabite, da je to na prostem in ne v notranjosti

Nekatere navdušence dekoriranje zunanjega prostora tako prevzame, da pozabijo, da opremljajo zunanji prostor. Morda ste že kdaj videli, da je neka terasa videti, kot da so ven potisnili ležalnik, kavno mizico in celo umetne rastline iz dnevne sobe. Ali pa so stari kavč iz dnevne sobe prestavili na teraso ali dvorišče. O tem niti ne razmišljajte.

Vedno je dobro, da si prizadevate za nemoten prehod med notranjostjo in zunanjostjo in usklajen videz, vendar z uporabo istega pohištva (ali nečesa zelo podobnega) greste predaleč.

2. Preveč ali premalo pohištva

Navdušeni ste, da ste končno dobili zunanji prostor. Izbrali svoje najljubše pohištvo za teraso – komplet, ki ste ga lani dobili na razprodaji; skupaj z babičinim gugalnikom na verandi: moževim najljubšim kavčem s terase njegove nekdanje garsonjere in otroško plastično jedilno garnituro. Nič čudnega, da je videti bolj kot razprodaja pohištva na dvorišču kot pa skladen, skrbno izbran in urejen zunanji prostor.

Ni nujno, da se kosi pohištva ujemajo, vendar jih mora nekaj povezovati – materiali, barva, višina, obdobje itd. Preveč vsega, kar je natlačeno v en prostor, verjetno ni videti tako, kot si želite, niti ni funkcionalno ali primerno za bivanje. Iz svoje zbirke izberite predmete, ki so videti dobro (samostojno in skupaj z drugimi kosi), so udobni in bodo zdržali razmere na prostem.

3. Pretiran minimalizem (pustost)

V našem prenatrpanem svetu čedalje več ljudi prisega na metodo Marie Kondo, torej preprostost minimalizma. To je lahko čudovito, le ne pozabite dodati kančka osebnosti, na primer dodati kos keramike, rastline, vzglavnike ipd.

Potem so tu še tisti, ki so neodločni ali pa odlašajo, ko gre za opremljanje katere koli sobe, in jo pustijo prazno. To ni prostor, v katerem bi lahko uživali. Naredite nekaj!

4. Premalo okrasja ali brez okrasja

Predstavljajte si, da greste v trgovino, da bi kupili eno od tistih udobnih zunanjih garnitur z globokimi sedeži in ujemajočimi se otomani. Morda kupite mizo z okvirjem, ki se ujema z garnituro. Tovrstni kompleti so običajno na voljo v konjak, bež, taupe, umazano beli ali nevrtalnih sivih odtenkih.

Po prihodu domov jo postavite v zunanji prostor, naredite nekaj korakov nazaj in se sprašujete, kaj manjka.

Dodatki. S tem mislimo na zunanje dodatke in ne na nekaj, kar ste iz dnevne sobe prenesli v zunanji prostor. Dodatki za zunanjo uporabo morajo biti vodoodporni in odporni na vremenske vplive, čeprav jih boste med sezono ali vremenskimi dogodki, kot so npr. nevihte itd., prenesli v notranjost ali pod streho.

Zunanji dekor in dodatki vključujejo:

 • vrtni kipci
 • keramika, posode
 • viseči okraski
 • zunanje stenske umetnine
 • blazine in blazine
 • sveče
 • svetila

5. Brez rastlin

Pri načrtovanju zunanjega prostora ste mislili, da ste vključili vse sestavne dele: lepo sedežno garnituro, nekaj priložnostnih mizic in posodo ali dve. Hmmm – zdi se, da nekaj manjka? Kaj pa zelenje, kot so rastline v lončkih, drevesa v velikih loncih, ali celo vaza z odrezanimi vrtnicami iz bližnjih grmov?

Rastline pomagajo zmehčati zunanji prostor. Če jih izberete pametno, lahko v mešanico dodate celo dišečo gardenijo za prijetno doživetje, ko lahki vetrovi zvečer prinašajo njen čudovit vonj.

6. Slaba razporeditev pohištva

Pri urejanju zunanjega prostora razmislite o razporeditvi sedežev in ustvarjanju prostorov za pogovor. Sedežna garnitura ali stoli morajo biti dovolj blizu, da se lahko pogovarjate brez kričanja, pri tem pa mora ostati dovolj prostora za gibanje. Stoli naj bodo zbrani okoli nizke mizice za pijačo ali krožnike.

Če pohištvo za teraso postavite ob stene prostora na prostem, boste imeli na sredini prostora veliko golo mesto. To je odlično, če nameravate prostor uporabiti za ples ali karaoke po večerji, sicer pa neestetsko in neuporabno.

7. Zgrešene barve

Napake pri izbiri barv se pojavijo, kadar se uporabi premalo barv ali pa se skupaj uporabijo napačne barve. Veliko zunanjega pohištva, ki je na voljo, ima blazine v nevtralnih tonih, kot so bela, rjava, bež ali siva. Nevtralni toni zagotavljajo subtilno ozadje za pisane blazine in dodatke v nekaj dobro izbranih ali priljubljenih barvah.

Videti bo mlačno ali nepopolno, če komplet ostane sam, brez poudarkov – po drugi strani pa je lahko uporaba preveč barv pretirana. Če pa se med seboj dopolnjujejo, je učinek domačen in živahen.

Nekaj predlogov:

 • Osnovne barve: za osvežitev. Osnovne barve so rdeča, modra in rumena. Te barve lahko delujejo na prostem tako, da ena barva prevzame prevladujočo vlogo, medtem ko so druge uporabljene bolj poredko. Na primer, v celotnem zunanjem prostoru in okoliški pokrajini se ponavlja isti odtenek modre barve, ki mu sledi manjša količina rumene barve. Rdeča se uporablja kot občasni poudarek.
 • Zemeljski toni: To so rjavi, rjavkasti, sivi itd. Lahko jih popestrite s svetlo oranžno ali kraljevsko modro blazino in keramiko.
 • Analogne barve: tri barve, ki so na barvnem kolesu druga ob drugi, na primer rumena, rumeno-oranžna in oranžna.
 • Barve z vrta, kot so vijolični irisi, oranžni ognjič, modra, podobna vodi v bazenu, ali celo zelena – te bi moralo biti veliko, najbolje v obliki rastlinja.

Nekaj idej ureditve

Foto: Pinterest

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj