Če se trudite shujšati, se zdravo prehranjujete, nimate preveč obrokov in skrbite za vadbo, pa se vam nikamor ne premakne, je vzrok morda pomanjkanje kroma, kaže raziskava.

Krom je nujno potreben mineral, ki sodeluje pri uravnavanju presnove ogljikovih hidratov in maščob. Vnos kroma s hrano pri ljudeh pogosto ni optimalen. Poleg vpliva na presnovo glukoze, inzulina in lipidov, krom tudi povečuje mišično maso in zmanjšuje odstotek telesne maščobe, kar je pri hujšanju bistveno.

Hujšanje namreč ne pomeni nujno (le) pomik jezička na tehtnici navzdol, temveč je bistvo, da se izgublja telesno maščobo in ohranja ali povečuje mišično maso. Mišice so namreč tiste, ki so največji porabnik energije, telo pa naredijo bolj zdravo, močno, odporno, lepo in čvrsto. Zato ni tako redko, da nekdo ob izgubljanju telesne maščobe celo pridobiva na teži, če telovadi, sploh z utežmi, saj so mišice (voda) težje od maščob (to vam lahko potrdi poskus mešanja olja in vode – olje je neprimerljivo lažje in zato vedno plava na vodi).

Učinek kroma na posameznika je seveda odvisen od tega, ali mi ga primanjkuje; tega, kako se prehranjuje (najbolj primerni sta ketonska oz. mediteranska prehrana), a podatki kažejo, da dandanes večini manjka večina hranil, če jih ne dodajajo s prehranskimi dopolnili. Vzrok za to tiči v sodobni pridelavi hrane in opustošeni zemlji.

V raznih prehranskih študijah ni bilo ugotovljenih kakih negativnih učinkov uživanja kroma, seveda pa je krom le del celotnega pristopa k hujšanju in oblikovanju telesa. Osnova so vedno že omenjena zdrava prehrana, čim manj obrokov na dan, postenje in redna telesna vadba. Predvsem pa se ne obremenjujte s številko na tehtnici in raje opazujte videz svojega telesa in oblačila, ki vam postajajo prevelika.

PREBERITE TUDI: Rastlina, ki vam bo pomagala shujšati

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj