Primerjalno ocenjevanje storitve dostave pice: Polovica z oceno pomanjkljivo

Nimate časa ali volje za pripravo kosila? Ste dobili nenapovedan obisk prijateljev, pa nimate pri roki nobenih prigrizkov? Dostava pice je lahko v takih primerih priročna rešitev za potešitev lakote. Čeprav gre za razmeroma preprosto storitev, določena pozornost pri naročanju ne bo odveč. V tokratno primerjano ocenjevanje so pod drobnogled vzeli deset ponudnikov, pri katerih sodelujoči v anketi najpogosteje naročajo dostavo pice. Tako so pri petih ponudnikih v Ljubljani, treh v Mariboru in dveh v Kopru skupno opravili 12 naročil in preverili, kako poteka storitev naročanja in dostave pice margerita.

Pet ponudnikov je prejelo skupno oceno za storitev dostave pice zelo dobro, eden dobro, pri kar šestih ponudnikih pa smo zaznali pomanjkljivosti, zato so bili temu primerno ocenjeni s skupno oceno pomanjkljivo.

Primerjalno ocenjevanje storitve dostave pice je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Sofinancer testiranje je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Plačilo s kartico je treba zahtevati

Sprva so se lotili ocenjevanja samega naročila. Zanimalo jih je, katere informacije dobimo, ko izbranega ponudnika pokličemo, in kako prijazna je oseba na drugi strani linije. Pri oceni naročila sta se najbolje odrezala ponudnika Halo Pinki portal ehrana.si. Najslabše pa ponudnik Ali, pri katerem so bili poleg skopega podajanja informacij še neprijazni.

Za potrošnika je zelo pomembna tudi informacija o načinu plačila, saj vse več potrošnikov plačuje le s karticami in pri sebi nima vedno gotovine. Ob dostavi naročene hrane bi se torej zlahka znašli v zagati. Pri dveh ponudnikih (Halo Katra in Top Chef) ter pri naročilu preko spletnega portala ehrana.si so povprašali o želenem načinu plačila in bili zato ocenjeni zelo dobro. Pri večini ponudnikov je sicer možno naročilo plačati tudi s kartico, a le, če bo to potrošnik zahteval ob naročilu. Končno ceno naročila pa so ocenjevalcem zaupali le v gostilni Halo Pinki. Na MIPORju, v izogib nevšečnostim priporočajo, da si potrošniki pred naročilom ogledajo ponudnikovo spletno stran, če je le ta na voljo.

Tudi na spletu žal ni vedno vseh informacij

Na spletni strani ponudnikov se potrošniki večinoma lahko seznanijo s ponudbo in ceno, z možnimi načini plačila in možnostmi dostave, saj imajo vsi ponudniki, z izjemo picerije Vivaldi, svojo spletno stran. A žal ponudniki velikokrat ne izkoristijo možnosti, ki jih ponuja splet, in ne navedejo vseh koristnih podatkov, ki zanimajo potrošnike (na primer možni načini plačila, cena dostave, če jo zaračunavajo posebej).

“Poleg prostovoljnih informacij pa so nekatere po zakonu obvezne, kot na primer navedba sestavin, ki lahko povzročijo alergijo ali preobčutljivost in morajo biti označene poleg ponudbe. Glede na to, da gre pri dostavi hrane za prodajo na daljavo, je treba tako informacijo podati ob ponudbi na spletni strani ali vsaj na letaku s ponudbo. Dva ponudnika, picerija Ali in Pizza 33, te navedbe na spletni strani nista imela, ko smo jih o tem povprašali, pa nismo dobili odgovora. Pri ponudniku Vivaldi, pa so nam odgovorili, da imajo informacijo o sestavinah, ki povzročajo alergijo, na voljo le potrošnikom, ki osebno obiščejo gostilno, za prodajo na daljavo pa ta informacija ni na voljo. Zato smo te ponudnike ocenili z nezadovoljivo,” pojasnjujejo na MIPORju.

Nekateri zamujajo, drugi prehitevajo

Ko naročamo dostavo, nas seveda najbolj zanima, koliko časa bomo čakali na naročeno hrano. Pri dveh izmed ocenjevanih ponudnikov so to informacijo povedali samoiniciativno ob oddaji naročila, pri drugih ponudnikih pa se morali ocenjevalci o času dostave pozanimati sami. S ‘točnostjo’ se lahko pohvalijo ponudniki Cityburger, Dobra Vila, Halo Pinki in Maxi. Pri Halo Katra, Halo Katra (naročilo preko ehrana.si) in Top Chef pa so že tako napovedani daljši čas čakanja še prekoračili, zato so bili ocenjeni slabše.

“Opazili smo tudi, da so imele pice, ki so bile v dostavi približno 1 uro tudi nižjo temperaturo v primerjavi z ostalimi,” so povedali na MIPORju in dodali: “A če bo dostava zamujala glede na napoved, nikar ne pričakujte opravičila. Prav tako po oddaji naročila ne načrtujte sestankov ali krajših odhodov iz lokacije, kamor ste naročili dostavo, saj se lahko zgodi, da bo pica pri vas tudi do pol ure prej od napovedane dostave (1 ura). Če v trenutku dostave ne boste na naslovu, vas lahko doleti nejevolja in celo arogantnost dostavljavca.”

Več informacij o ocenah in poteku primerjalnega ocenjevanja preverite na www.potrošnikovZOOM.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj