Večina komercialnih čistil vsebuje sintetične kemikalije, ki imajo neprijetne vonjave in ogrožajo zdravje, še zlasti pri osebah z občutljivo kožo, dihali in alergijami. Vendar pa je rešitev na dlani: sami lahko ustvarimo zelo učinkovite alternative.

Čistilo na osnovi belega kisa je zelo enostavno za pripravo in je vsestransko uporabno. Zaradi svojih močnih čistilnih in razkuževalnih lastnosti se to čistilo po učinkovitosti lahko kosa z večino komercialnih čistil in se lahko uporablja za čiščenje po celem domu.

Po želji ga odišavite z različnimi naravnimi eteričnimi olji, ki so okolju prijazna in biološko razgradljiva, poleg tega pa imajo še pozitivne vplive na počutje.

Zakaj čiščenje s kisom deluje

Kis zaradi nizkega pH in vsebnosti ocetne kisline zavira rast mikroorganizmov. Čistilo s kisom je torej blag antiseptik, čeprav ga ne smemo obravnavati kot širokospektralno razkužilo, kakršno je belilo. Poleg tega eterična olja dodajo temu čistilu dodatne antibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti. Visoka kislost kisa odstranjuje mineralne usedline, kot sta apnenec in kalcij, ter pomaga pri raztapljanju nabrane milnice.

Kemija kisa

Kis je naravni stranski produkt fermentacije rastlin; beli kis, ki uporabljamo v gospodinjstvu, pa je blaga raztopina, ki vsebuje od 5 do 10 odstotkov ocetne kisline. Zato je zelo učinkovit pri razgradnji plesni, maščob (do neke mere) in bakterij (snovi, ki sestavljajo številne madeže v gospodinjstvu). Zaradi svoje kisle narave je kis učinkovit tudi pri raztapljanju mineralnih usedlin, ki so po naravi alkalne.

Kako zmešati aromatično raztopino kisa

Po tem receptu dobite 2,5 dl zmešane raztopine, zato količine sestavin pomnožite po potrebi, da bodo ustrezale velikosti vaše stekleničke z razpršilom. Prav tako ta recept ustvarja raztopino v razmerju 1:1 med kisom in vodo. To je dobro razmerje za večino predmetov čiščenja, vendar lahko pri zelo zahtevnih umazanijah, kot je čiščenje prevelikih količin plesni in glivic, povečate moč raztopine tako, da razmerje med kisom in vodo spremenite v 2:1 (na primer 2/3 skodelice kisa in 1/3 skodelice vode).

Uporaba eteričnih olj

Med eterična olja, ki jih lahko dodate v raztopino za čiščenje, spadajo bazilika, bergamotka, cimet, klinčki, evkaliptus, grenivka, limeta, origano, rožmarin in timijan. Poleg tega preizkusite te kombinacije eteričnih olj z vonjem sivke in citrusov:

 • sivka s čajevcem (za sprostitev)
 • sivka in pomaranča (dvigne razpoloženje)
 • sivka in poprova meta (poživlja)
 • limona (izboljša razpoloženje)

Kaj potrebujete

Opremo/orodje

 • steklenička z razpršilom
 • merilna skodelica
 • lij
 • krpice, ki ne puščajo vlaken
 • nalepke
 • pisalo

Material

 • 1/2 skodelice belega kisa (destiliranega)
 • 1/2 skodelice vode
 • 12 do 24 kapljic eteričnega olja

Navodila

 1. Zmešajte kis, vodo in eterična olja. Z merilno skodelico in lijakom dodajte kis in vodo v želenem razmerju, nato pa eterična olja. Pretresite, da se združijo.
 2. Označite steklenico. Steklenico jasno označite, da je ne boste zamenjali za kako drugo čistilo.
 3. Razpršite in obrišite. Za uporabo popršite vse površine, ki jih je treba očistiti, obrišite s krpo, ki ne pušča vlaken, dobro sperite in obrišite do suhega z drugo krpo, ki ne pušča vlaken.

Shranjevanje čistila

Stekleničko shranjujte stran od neposredne sončne svetlobe ali toplote, saj lahko spremenita kemične sestavine eteričnih olj.

PREBERITE TUDI: Ustvarite naravno razpršilo za dom in si tako dvignite razpoloženje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj