Poleg tega, da je zelo neestetski, kar močno vpliva na počutje, pa je lahko tudi zelo boleč in pekoč. In kar je še najhuje – traja teden do celo dva, da popolnoma izgine.

Ocenjujejo, da je z virusom herpesa okuženih vsaj 67 % svetovne populacije, pri tem več žensk (49 %) kot moških (39 %). Razlog za tako razširjenost je predvsem v tem, da mnogi sploh ne vedo, da ga imajo in pa dejstvu, da je ekstremno nalezljiv.

Preventiva

Seveda tudi tu velja, da je bolje preprečiti kot zdraviti in znani dejavniki, ki vplivajo na izbruh herpesa, so oslabljen imunski sistem; izpostavljenost hudemu mrazu ali vročini; prekomerno izpostavljanje soncu oz. UV sevanju; spremljajoča bolezen; ter v največji meri stres. Zato je treba poskrbeti za močan imunski sistem, kar vključuje zdravo prehrano; redno gibanje; dovolj spanja.

Prehrana

Kar se tiče prehrane, je zelo preprosto: kar koristi telesu, tudi možganom in zdravju na splošno, zato boste največ naredili, če se boste izogibali sladkorju (pozor, nahaja se skoraj povsod); žitaricam, sploh pšenici oz. glutenu; konvencionalnim mlečnim izdelkom ter, jasno, predelani hrani.

pixabay

Uživajte kolikor se da sveže, ekološko in lokalno pridelane zelenjave in sadja; zdrave maščobe in kakovostne beljakovine ekološkega izvora.

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morali jesti ekološko pridelano hrano?

Prehranska dopolnila

Od prehranskih dopolnil so preverjeno najbolj učinkovita za preprečevanje nastajanja ali hitrejše zdravljenje herpesa naslednja:

Stres

Predvsem pa poskrbite, da kar se da zmanjšate stres, saj se mu ne pravi zaman, da je največji ubijalec in povzročitelj bolezni moderne dobe. Meditacija; joga; pilates; sprehodi in sproščanje v naravi; dihalne vaje; sproščujoča eterična olja so vse, kar vam lahko pomaga.

Ko enkrat že nastane

Ko pa herpes enkrat že nastane ali nastaja, obstaja 10 preverjeno učinkovitih načinov, ki močno pospešijo zdravljenje ali celo preprečijo, da nastane.

1. Eterično olje poprove mete

Raziskave so pokazale, da ima eterično olje poprove mete močno delovanje proti virusu herpesa in če bomo dovolj hitri in ga nanesli takoj, ko začne ščemeti, lahko celo preprečimo nastanek. Njegovo delovanje je tako izjemno zato, ker preprečuje replikacijo viusa in tako takoj ustavi širjenje. Dodatni plus je, da zaradi vsebnosti mentola deluje tudi tako, da malce omrtviči kožo in tako zmanjša bolečino in pekočino.

Uporaba: na vatirano paličico kanite kapljico eteričnega olja poprove mete in večkrat dnevno – nekje na uro do dve – nanesite na herpes.

2. Eterično olje čajevca (tea tree)

Še eno preverjeno in naravnost neverjetno učinkovito sredstvo, ki ima delovanje proti virusom, bakterijam in celo glivicam. Tako kot olje poprove mete, ga lahko celo prepreči oz. zelo pospeši zdravljenje in ima hkrati blažilni učinek.

Uporaba: na vatirano paličico kanite kapljico olja in večkrat dnevno – nekje na uro do dve – nanesite na herpes.

PREBERITE TUDI: Eterično olje čajevca

3. Vodikov peroksid 3 %

Vodikov peroksid je eno najboljših dezinfekcijskih sredstev, ki bi moralo biti v vsakem gospodinjstvu. Razkužuje manjše rane in odrgnine in tudi herpes ter tako povzroči, da se veliko hitreje zaceli, pozdravi in izgine.

Uporaba: vatirano paličico namočite v peroksid in večkrat dnevno nanesite na herpes – nekje na dve do tri ure.

4. Koloidno srebro

Čudežno zdravilo, s pomočjo katerega je človeštvo preživelo do danes (poleg zdravilnih zelišč, seveda). Šokirani boste nad tem, kako hitro vam bo izginil, saj deluje proti praktično vsem virusom, bakterijam in glivicam.

Uporaba: vatirano paličico namočite v raztopino in večkrat dnevno nanesite na herpes – nekje na dve do tri ure.

5. Česen

Eno najmočnejših in najbolj učinkovitih domačih zdravil za skorajda vse. Deluje antioksidativno; pospešuje celjenje; ter deluje proti virusom, bakterijam in glivicam.

Uporaba: odrežite tanek listek česna in ga preko noči nalepite na hepres oz. predel, kjer hoče nastati.

6. Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije deluje proti herpesu na več načinov. Kot prvo, temelji na alkoholu, ki razkužuje in suši herpes. Deluje pa tudi protivnetno, kar zmanjšuje bolečino; ter antioksidativno, kar pospešuje celjenje. Njegov učinek je tak, da preprečuje razmnoževanje virusa herpesa in tako prepreči njegovo širjenje: če smo dovolj hitri, preprečimo nastanek; zmanjšuje pa tudi zatekanje.

Ker ima vonj vanilije pomirjajoč in sproščujoč učinek, deluje tudi na ta način: pomaga pri stresu oz. sproščanju, tako, da ob uporabi eteričnega olja vanilije zmanjšamo možnost, da nam sploh nastane (enako velja za eterično olje sivke in citrusov v izparilniku).

Uporaba: vatirano paličico namočimo v ekstrakt in neprestano nanašamo na herpes. Lahko pa prepojimo majhen kosem vate in ga nalepimo nanj.

PREBERITE TUDI: L-lizin preprečuje in zdravi herpes

7. Alkohol

Preverjen način je tudi, da z alkoholom prepojimo kosem vate in močno zdrgnemo herpes oz. del, kjer čutimo, da bo nastal. Tako preprečimo nastanek; če pa se je že razvil, predrtje mehurjev povzroči, da se hitreje naredi krasta in se tako hitreje zaceli in izgine.

Uporaba: kosem vate prepojimo z alkoholom (ne preveč, da ne kaplja z nje) in z njim močno zdrgnemo herpes. Ja, res grozno boli in je treba stisniti zobe, a preverjeno pomaga.

8. Pravi čaji

Beli, zeleni in črni čaj niso zdravi samo za pitje in nanašanje na kožo (predvsem beli in zeleni), temveč lahko pomagajo tudi pri herpesu. Vsebujejo namreč tanin, ki deluje proti virusom.

Uporaba: potem, ko ste naredili čaj, čajno vrečko za 15 minut položite na herpes. Idealno je, če jo daste pred tem v zamrzovalnik, da bo zelo mrzla in tako dvojno učinkovala (še proti zatekanju).

PREBERITE TUDI: Herpes na ustnici

9. Virginski nepozebnik

Tonik hamamelisa ima močno adstrigentno delovanje, kar pomaga posušiti herpes; ker vsebuje tudi nekaj alkohola,, pa deluje tudi antiseptično. Poleg tega deluje tudi proti mastni koži; mašenju por, aknam, blaži pike insektov in še kaj, zato je idealno sredstvo, ki bi moralo biti v vsaki medicinsko-kozmetični omarici.

Uporaba: vatirano paličico prepojite s tonikom in čim večkrat nanesite na herpes. Lahko pa, kot bi za alkoholom, z njim zdrgnete mesto nastajanja oz. sam herpes.

10. Led

In še eno staro, preverjeno sredstvo. Na prvem mestu preprečuje in zmanjšuje zatekanje in bolečino, nekateri pa trdijo, da mraz celo ubije virus in herpes, če smo ga začeli hladiti dovolj zgodaj, sploh ne nastane.

Uporaba: kocko ledu ali česa drugega zmrznjenega ovijemo v plastično folijo in vsaj 5 do 10 minut nepretrgoma tiščimo na herpes. Ponovimo vsake pol ure.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj