Po podatkih zdravstvenih inštitucij je zaprtje ena najpogostejših zdravstvenih težav, ki prizadene približno 16 odstotkov odraslih in enega od treh odraslih, starejših od 60 let.

Kaj pomaga hitro odpraviti zaprtje?

Čeprav so na voljo številna zdravila brez recepta za hitro odpravo tega stanja, pa niso vsa varna oz. zdravju neškodljiva. Na srečo obstajajo tudi naravna odvajala, ki pri večini delujejo enako dobro. Naravna odvajala v obliki živil, pijač in zelišč se že več kot 2.000 let uporablja v zdravstvene namene za lajšanje zaprtja.

Ljudje že od nekdaj vedo, da je dobro delovanje črevesja nujno za dobro zdravje, vendar lahko v današnjem hitrem, nezdravem in človeku neprimernem načinu življenja slaba prehrana, stres ali pogosta potovanja ovirajo dobro prebavo.

Najboljša naravna odvajala

Katera živila vas bodo pripravila do tega, da boste redneje iztrebljali? Večina živil, ki spodbujajo redno odvajanje blata, ne deluje takoj, temveč vam pomagajo ohranjati “rednost” na dolgi rok. Oglejte si najboljša naravna odvajala, ki jih vključite v svojo vsakodnevno prehrano.

1. Vlaknine

Večina odraslih in tudi otrok bi morala uživati več vlaknin. Čeprav zgolj povečanje vnosa živil z veliko vlakninami morda ne bo rešilo vseh primerov zaprtja, je to vsekakor eden prvih korakov.

Kaj velja za prehrano z veliko vlakninami? Poskrbite, da boste dnevno zaužili najmanj 25 do 40 gramov vlaknin.

Odrasli moški/večji posamezniki potrebujejo večjo količino kot ženske in manjši posamezniki. Če je le mogoče, dobite vlaknine iz naravnih virov (nepredelana, polnovredna živila) v nasprotju z umetno ustvarjenimi vlakninami, ki jih najdemo v predelanih ploščicah z “visoko vsebnostjo vlaknin”, umetnih ‘smoothie-jih’ itd.

2. Voda

Koristi pitne vode so legendarne, vendar pogosto spregledane. Ledvice in jetra potrebujejo vodo za čiščenje krvi, tvorbo urina in tudi za pomoč telesu pri odstranjevanju odpadkov in toksinov iz telesa.

Če pijete dovolj vode, imate manj možnosti, da se boste spopadali z zaprtjem in drisko, ki ju lahko v nekaterih primerih poslabša dehidracija. Povečajte vnos vode, da se bodo stvari “premikale” in vam pomagale ohraniti rednost.

3. Probiotična živila

Probiotiki so “dobre” bakterije v vašem črevesju, ki uravnovesijo različne vrste “slabih” bakterij. Pomagajo ustvariti zdravo okolje v črevesni “mikroflori” in lahko pomagajo, da nimate prebavnih težav, vključno z zaprtjem ali drisko.

Probiotična živila vključujejo kefir, kombučo, kislo zelje, kimči in probiotični jogurt.

Pazite le, da pri nakupu mlečnih izdelkov vedno izberete ekološke izdelke, saj so lažji za prebavo. To so izdelki iz kozjega mleka, ekološki kefir, surovi mlečni izdelki ali mlečni izdelki, ki ne vsebujejo kazeina A1. Možno je, da lahko nekakovostni pasterizirani/homogenizirani mlečni izdelki ali preveč mlečnih izdelkov na splošno (še zlasti, če ima nekdo simptome laktozne intolerance) povzročijo ali poslabšajo vnetne procese in prispevajo k prebavnim motnjam.

4. Aloe vera

Kaj je najboljše odvajalo, ki deluje hitro? Nekateri bi rekli, da aloe vera, ki je eno najstarejših in najbolje raziskanih naravnih odvajal, kar jih obstaja.

Aloe vera, ki ji včasih pravijo tudi aloe “lateks”, je polna encimov, vitaminov, mineralov in elektrolitov, ki pomagajo mehčati blato in zdraviti črevesje. Na primer, antrakinoni so vrsta spojin, prisotnih v aloji, ki delujejo kot odvajalo, saj povečajo vsebnost vode v črevesju, spodbujajo izločanje sluzi in naravno povečajo črevesno peristaltiko (krčenje, ki razgrajuje hrano).

Lateks aloe vere ima tudi protivnetne sestavine, ki zmanjšujejo otekanje in izboljšujejo delovanje prebavnih organov, kar olajša odvajanje. Nekatere od drugih prednosti aloe vere so njena sposobnost, da pomaga normalizirati kislinsko/alkalno in pH ravnovesje, zmanjšuje nastajanje kvasovk in spodbuja rast dobrih prebavnih bakterij.

Pri zaprtju vzemite 100 do 200 miligramov aloe vere na dan.

5. Chia semena

Ena od koristi semen chia je njihova sposobnost, da absorbirajo vodo v prebavnem traktu in zato delujejo kot naravno odvajalo.

Chia vsebuje 10 gramov vlaknin na eno unčo. V kombinaciji s tekočino tvorijo želatinasto snov, ki se zlahka premika skozi črevesje. Ker so odličen način za povečanje količine vlaknin v prehrani, chia semena v prebavnem traktu nabreknejo in se razširijo ter absorbirajo tekočino. Pri zaprtju so najboljša, če povečate tudi vnos tekočine, kar jim pomaga pri lažjem premikanju skozi črevesje.

Zaužijte od ene do treh žlic na dan. Če želite iz chie pridobiti čim več hranilnih snovi in povečati potencialne koristi chia semen, jih namočite, preden jih dodate v recept ali smoothie. Postavite jih v razmerje 1:10 med chia in vodo ter jih pustite stati od 30 minut do dveh ur. To pomeni približno eno in pol žlice semen chia v eni skodelici vode.

6. Laneno seme

Laneno seme je odličen vir vlaknin, ki vašemu blatu dodajo prostornost in mu pomagajo pri prehodu skozi črevesje. Na žlico vsebujejo približno 3 grame vlaknin. Kot dodaten bonus lanena semena po raziskavah delujejo tako pri zaprtju kot pri driski.

Je praktično brez okusa, ena od prednosti pa je, da jih je enostavno uporabiti v receptih, ki jih že pripravljate, kot so ovseni kosmiči, pecivo in smoothiji. Da bi izkoristili največ koristi za zdravje, je priporočljivo zaužiti mleta lanena semena namesto celih. Zaužijte 2 do 3 žlice na dan.

Ne pozabite le, da morate vedno, ko zaužijete veliko vlaknin, poskrbeti tudi za pitje velike količine vode, saj lahko velika količina vlaknin brez dovolj vode dejansko povzroči še več težav!

7. Zelenolistna zelenjava

Katero je eno najboljših naravnih odvajal za hujšanje? Zelenolistna zelenjava!

Listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, ni le odličen vir vlaknin, ampak vsebuje tudi veliko magnezija. Magnezij je elektrolit v listnati zelenjavi, ki ima naravno sposobnost, da varno mehča blato in pomaga črpati vodo iz črevesja.

Brez zadostne količine magnezija se blato težko premika skozi prebavni sistem, še posebej zato, ker je magnezij naravni sproščevalec mišic, kar lahko pomaga ustaviti krče v trebuhu. Če opazite, da zaradi povečanja količine živil, bogatih z magnezijem, vaše blato postane preveč ohlapno in vodeno, lahko vnos prilagodite, dokler se ne povrne v normalno stanje.

8. Seme ozkolistnega trpotca

Za tiste s hudim zaprtjem znanstvene študije priporočajo dodaten vnos vlaknin v obliki semen ozkolistnega trpotca (Psyllium husk) namesto odvajal na osnovi magnezija – lahko pa oboje kombinirate.

V kombinaciji z vodo ali drugo tekočino lupina ozkolistnega trpotca nabrekne in ustvari več volumna, kar spodbudi črevesje k krčenju in pomaga pospešiti prehod blata skozi prebavni trakt.

Za odrasle in otroke, starejše od 12 let, je primerna 1 čajna žlička lupin ozkolistnega trpotca, zmešana v izbrano tekočino, ki se jo zaužije 1-krat do 3-krat na dan.

9. Kokosova voda

Kokosova voda je koristna iz več razlogov – ne le, da je odličnega okusa kot alternativa navadni stari vodi ali sladkim pijačam, ampak pomaga tudi pri ohranjanju zdrave ravni elektrolitov, preprečevanju dehidracije in čiščenju urinarnega trakta.

Kokosovo vodo že stoletja uporabljajo za naravno povečanje hidracije zaradi visoke vsebnosti elektrolitov, zlasti kalija (ki ga vsebuje 12 odstotkov dnevne vrednosti v vsakem odmerku ene skodelice). Ker je odličnega okusa, je eno najboljših naravnih odvajal za otroke.

Pravzaprav je kokosova voda lahko tako činkovita pri zaprtju, da nekaterim pitje prevelikih količin pretirano razrahlja blato, zato začnite počasi.

10. Slivov sok

Brez te stare klasike seznam ne bi bil popoln. Slivov sok že dolgo velja za učinkovitega borca proti zaprtju, zlasti pri starejši populaciji. Vsaj eden od razlogov za to izboljšanje so vlaknine v slivovem soku. Te netopne vlaknine spodbujajo zdrave bakterije v prebavnem sistemu, ki so odgovorne za zdravje prebave.

PREBERITE TUDI: 7 naravnih sredstev proti zaprtju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj