Večina tistih, ki imajo tovrstne težave, to jemlje zgolj kot neprijetnost in ne zdravstveni problem, a dejstvo je, da lahko pogosto zaprtje vodi v mnoge resnejše zdravstvene težave, med drugim tudi raka črevesja. Zdravniki si cer lahko predpišejo odvajala, a pogosta uporaba lahko poleni črevesje in težavo še poveča oz. jo naredi kronično. Zato je priporočljivo, da sami poskrbimo za redno prebavo z naravnimi sredstvi oz. na naraven način.

1. Pijte dovolj tekočine

Voda je zelo pomembna, da se hrana učinkovito prebavi in da je blato dovolj redko ter se dobro pomika po črevesju. Za to je potrebne precej vode in če ste kronično dehidrirani – in dandanes je mnogo ljudi, ki kar ‘pozabijo’ piti – postane blato trše, se počasneje in slabše pomika po črevesju. Povzroči, da dlje časa ostaja v črevesju, s  tem pa tudi vsi strupi, poleg tega je odvajanje težje, lahko celo boleče. Na dan morate popiti najmanj liter in pol vode, če se gibate, znojite in poleti pa še vsaj pol litra več. Pri tem naj bo večina tekočine seveda voda in nesladkani čaji.

2. Vlaknine

Druga najpomembnejša stvar je, da zaužijete dovolj vlaknin. Tudi te so, tako kot voda, ključne za dobro prebavo, saj ustvarjajo maso in s tem mehkejše blato, ki se lažje in hitreje pomika po črevesju. Ravno tu sodobna predelana prehrana predstavlja eno največjih težav – primanjkuje ji namreč vlaknin (poleg vitaminov in mineralov, seveda, saj sodobna pridelava sadje in zelenjavo skorajda v celoti opustoši slednjih).

Zato je zelo pomembno – pa ne le za prebavo, ampak vse vidike ohranjanja zdravja in dobrega počutja – da zaužijete dovolj zelenjave in sadja, če se le da, sveže (torej ne kuhane) in ekološko pridelane. Poleg tega izbirajte le polnozrnate izdelke (polnozrnate bio pirine testenine, polnozrnat kruh, neoluščen riž …) in v prehrano dodajte vlaknine v obliki kosmičev in otrobov, ki jih lahko zmešate v sojino, riževo mleko ali jogurt za zajtrk.

Le kaj je lahko bolj zdravo kot omenjeno z narezanim svežim sadjem in nepraženimi oreščki? Tako boste dobili vlaknine in hranila, s tem pa energijo za uspešen začetek dneva. Če vam nikakor ne uspe v svojo prehrano umestiti dovolj vlaknin, si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vlaknine, npr. glukomanan.

3. Suhe slive

Pozabite na neokusne suhe slive s koščicami, kakršne so bile na voljo nekoč. Dandanes so na voljo slastne in sočne, da skorajda nadomestijo željo po čokoladi, poleg tega zaradi vsebnosti sorbitola močno pospešujejo prebavo. Pomagal naj bi tudi slivov sok, a z najboljše rezultate priporočamo raje slive, ki vas bodo hkrati tudi nasitile. Če imate redne težave s slabo prebavo, jih imate lahko na jedilniku vsak dan – ali jih dodate k zajtrku ali jih imate za malico. Poleg seveda ne pozabite spiti veliko vode.

4. Gibanje

Poskrbite za redno, če se le da, vsakodnevno gibanje. Nikar po cele ure ne presedite – če ne drugega, se najmanj vsako uro sprehodite, malo poskočite in se razgibajte, še zlasti, če imate pretežno sedeče delo. Prav tako večerno gledanje v TV in računalniške ekrane zamenjajte za rekreacijo, pa čeprav je to le pol ure hitre hoje. Karkoli je boljše kot nič! Nikar ne uporabljajte dvigal, temveč hodite po stopnicah, če je le možno, pa v službo in po opravkih pojdite peš.

Več o koristih gibanja si preberite v članku 22 razlogov za redno gibanje.

5. Laneno seme

Laneno seme deluje kot učinkovito odvajalo. Najpogosteje se uporabljajo cela semena, deluje pa tako, da ob stiku z vodo nastane okoli semen sluz, kar spodbudi črevesje, da potisne blato naprej. Slednje je zaradi sluzi spolzko in se zato brez težav izloči. Če uporabimo zmleta semena, poleg sluzi iz lupine pomagajo pri prebavi tudi zdrave (omega-3) maščobe, ki jih vsebuje laneno seme, zato, če želite izkoristiti vse koristi lanenih semen (vlaknine, zdrave maščobe in pospeševanje prebave s pomočjo sluzi), semena (delno) zmeljite.

Idealno je, če ga vključite v svojo vsakodnevno prehrano, saj ima neštete pozitivne učinke na zdravje: med drugim ima pozitiven vpliv na zdravje srca in ožilja, zmanjša nevarnost za nastanek rakavih obolenj, zmanjšuje vnetne procese v telesu (ki vodijo v rakava obolenja in bolezni), skrbi za zdrave možgane in druge.

6. Ricinusovo olje

Ricinusovo olje je eno najboljših naravnih odvajal, tako za odrasle kot tudi otroke. Deluje tako, da poveča gibanje črevesja in s tem pospeši prebavo. Vzamete eno veliko žlico, lahko samostojno, nekateri pa priporočajo mešanje s toplim (riževim, sojinim …) mlekom ali sokom. Spijete zvečer pred spanjem, najbolje je, da v vsakem primeru vzamete na prazen želodec. Črevesje se ponavadi ‘pospeši’ po približno 6 do 12 urah.

7. Mineralno olje

V tujini, še zlasti v ZDA, ne pa toliko pri nas, je kot naravno odvajalo zelo priljubljeno tudi prečiščeno mineralno olje. Deluje kot lubrikant, ki zavira absorpcijo vode iz črevesja in tako mehča blato, ki postane bolj mehko in drseče in se zlahka izloči. Čeprav je mineralno olje zelo učinkovito odvajalo, strokovnjaki odsvetujejo dolgotrajnejšo uporabo, saj je primerno za občasno zaprtje. Ob dlje časa trajajoči uporabi bi namreč lahko absorbiralo maščobotopne vitamine (A, D, E, K) iz črevesja. Najbolj učinkovito je, če se ga vzame na prazen želodec, v črevesju pa začne učinkovati po 6 do 8 urah.

Vsa našteta sredstva so torej naravne in učinkovite alternative, ki jih lahko brez težav vključite v svoj vsakdan ali si z njimi pomagate občasno (ricinusovo in mineralno olje), ko se pojavijo težave z zaprtjem. Predvsem pa večina naštetih navad – pitje dovolj tekočine, gibanje, zdrava prehrana – vodi v bolj zdrav način življenja, kar se vam bo dolgoročno obrestovalo tudi na drugih področjih zdravja in počutja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj